Терористи пријете за божићне празнике

  Терористи пријете за божићне празнике 06.12.2018 12:42 | Глас Српске

Беч - Амбасада Сједињених Америчких Држава у Бечу издала је упозорење због опасности од тероризма за Аустрију за предбожићни период, пренијеле су агенције.

- На основу постојеће пријетње од међународних терористичких организација и појединаца, треба бити обазрив - наводи америчка амбасада у упозорењу, додајући да су потенцијални терористи “инспирисани екстремистичким идеологијама”.

Упозорава се да су посебно угрожена мјеста на којима се окупљају туристи, а то су тржни центри, аеродроми, клубови, ресторани, цркве, као и саобраћајна чворишта, која посјећују гости из западноевропских земаља, Канаде и САД.

Амбасада је америчке грађане упозорила и на опасност од тероризма у Аустрији и преко “Твитера”.

Наводи се да туристи треба да буду обазриви за вријеме празника, празничних манифестација, у црквама, као и у гужвама.

На другој страни, аустријска Савезна служба за борбу против тероризма (БВТ) поручује да не постоји никаква конкретна пријетња од тероризма.

БВТ наводи да је у сталном контакту са страним службама, а и да је током предбожићног периода појачана пажња у цијелој Европи.

Аустрија је прије три године појачала безбједносне мјере у предбожићном периоду због опасности од тероризма након терористичких напада у Европи.

Полиција је присутнија на улицама, посебно тамо гдје долази до окупљања људи, као што су божићне пијаце.

Такође, испред божићних пијаца успостављене су бетонске баријере, којима се спречава “улијетање” возилима у окупљене.

У Маријахилферштрасе, која је постала пјешачка зона, с циљем заштите од тероризма, на прилазима је постављен “намјештај” од бетона, који је толико масиван да може одбранити сваки покушај улијетања возилима.

Честа мета

У Аустрији, а посебно у њеној престоници, Бечу, раширена је јака исламска мрежа која је основа за слање џихад ратника у Сирију, Авганистан и на друга свјетска жаришта, гдје се бори за Исламску државу. Међутим, упркос чињеници да у њој дјелују бројни исламски центри у којима се, у ствари, регрутују  радикални борци, ова европска држава и сама је мета терориста. Тако је у децембру 2016. године ухапшен 25-годишњи тражилац азила из Марока због сумње да је планирао напад за божићне празнике у Салцбургу. А таквих случајева било је још неколико. Посебно јаке екстремистичке снаге су са Балкана, односно из БиХ, Санџака и са Косова.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица