Терор у Бриселу: Град блокиран, расте број жртава

Агенције
Терор у Бриселу: Град блокиран, расте број жртава

Брисел - Серија експлозија потресла је јутрос аеродром и мрежу метроа у Бриселу, страдале су најмање 34 особе, повређено је више од 170, а престоница ЕУ је блокирана.

Исламска држава је преузела одговорност, а у питању је нови напад у срцу Европе након смртоносних напада у Паризу 2015.

Потврђено је да је бомбаш самоубица изазвао једну од двије експлозије на аеродрому Завентем око 8 часова, а сат касније се чула експлозија у метроу, у станици недалеко од зграда у којима се налазе институције Европске уније.

Три сата послије напада полиција је извела и контролисану експлозију у такозваном европском кварту у Бриселу, у коме се налазе институције Европске уније. Истовремено је нађен и сумњиви пакет код краљевске палате.

Број жртава и повређених није званично потврђен, а страхује се да ће бити више од 40 жртава. Према посљедњим информацијама белгијских медија - у метроу је страдало 20 људи, а на аеродрому њих 14.

Цио град је у блокади, безбједност у Бриселу је на највишем нивоу, на улицама су јаке полицијске и војне снаге, над градом лете хеликоптери, а аеродром и системи подземне жељезнице и јавног превоза су евакуисани и затворени.

Под блокадом су и зграде ЕУ, а евакуисана је и краљевска палата.

Напади су се догодили само неколико дана након хапшења главног осумњиченог за организацију напада у Паризу Салаха Абдеслама.

Званичници још нису саопштили коначан број жртава, али стране агенције се позивају на полицијске изворе и наводе да је на аеродрому страдало од 13 до 17 људи, као и да у станици Малбек има најмање 15 мртвих.

Повређених има више од 130, а многи од њих су задобили тешке повреде и спекулише се о десетинама људи у критичном стању.

Нападнуте станице метроа Малбек и Шуман се налазе у близини такозваног европског кварта, у коме се налазе институције Европске уније. Европска комисија је апеловала на све запослене да не излазе на улице, а сви састанци заказани за данас су отказани.

Премијер Шарл Мишел је, обраћајући се преко телевизије нацији, рекао да се "оно од чега смо страховали догодило и да је земља је погођена безочним, жестоким и кукавичким атентатима".

"Важно је да сад утврдимо постојеће стање и жртве, укључујући странце", додао је белгијски премијер и рекао да се рањени пребацују у више болница.

"Има много мртвих", рекао је Мишел, али није наводио тачан број погинулих у терористичким нападима на аеродрому и метроу и једино је подвукао да су власти подигле ниво опасности од тероризма на четврти степен.

Истовремено, Белгија је подигла ниво безбједности због тероризма на највиши, четврти ниво.

Такође, амерички званичници су саопштили да су повећали мјере безбједности из страха од терористичких напада. Широм Европе се подиже ниво приправности.

Локални медији преносе да су се прије експлозија на аеродрому "чули пуцњи и повици на арапском", али те информације још нису потврђене.

Друштвене мреже су преплавиле фотографије и снимци са мјеста напада, а међу њима је и много оних чија аутентичност није потврђена. Поједини медији су објавили и наводне снимке са аеродрома, али су у питању снимци са напада на московски аеродром Домодедово из 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана