Svjetska trgovinska organizacija podržala Rusiju u sporu sa EU

Agencije
Svjetska trgovinska organizacija podržala Rusiju u sporu sa EU

Moskva - Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije saopštilo je da je Svjetska trgovinska organizacija podržala Rusiju u ključnim momentima spora sa EU o trećem energetskom paketu.

Između ostalog, Organizacija je proglasila nezakonitim ograničenja isporuka gasa iz Rusije po gasovodu Opal, uključujući 50 odsto korišćenja njegove snage, kao i norme EU o prodaji gasa na berzama i diskriminaciju operatera gasno-transportnih mreža, koje se nalaze pod kontrolom stranaca u Litvaniji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Pritom, STO nije podržala žalbe Rusije protiv zahtjeva trećeg energetskog paketa o odvajanju proizvodnje i transporta gasa.

Ruska strana se žalila na šest blokova mjera, uključujući zahtjeve trećeg energetskog paketa i mehanizme njihove realizacije od strane određenih država — članica EU.

"Arbitražna grupa je priznala nezakonitim davanje prednosti infrastrukturnim projektima i dodjeljivanje statusa "projekta opšteg značaja", u slučaju kada se radi o isporuci gasa koji ne dolazi iz Ruske Federacije", navodi se u saopštenju Ministarstva za ekonomski razvoj.

Rusija je 2014. godine pokrenula tužbu pred STO zbog primjene EU trećeg energetskog paketa. U martu 2016. godine bila je okupljena grupa sudija STO koja je razmatrala taj slučaj.

Treći energetski paket EU predviđa da kompanije koje eksploatišu gas ne mogu biti vlasnici magistralnih gasovoda u regionu. Ti uslovi su bili prepreka za izgradnju, na primer, "Južnog toka" koji više nije aktuelan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana