Шведска вапи за радницима, плате до 5.000 евра

blic.rs
Шведска вапи за радницима, плате до 5.000 евра

Диплома неког од ИТ факултета, професорска диплома и занат грађевинара, карта су за улазак на шведско радно тржиште за све становнике Балкана.

Ово су наиме три најдефицитарније струке у Шведској, а послодавци су спремни да издвоје прилично високе новчане накнаде које досежу и до неколико хиљада евра.

Судећи према списку дефицитарних занимања, Швеђани су “у шкрипцу” са чак 72 занимања које могу попунити радници поријеклом из страних земаља, а који не посједују пасош Европске уније.

Најпотребнији су им ИТ стручњаци, радници запослени у просвјети, грађевинари, љекари, медицинско особље и физички радници, а за плате својих будућих радника шведска Влада спремна је да издвоји и до 5.000 евра нето примања колико се мјесечно слива у рецимо џеп доктора.

Три занимања посебно потребна

Према подацима о овогодишњој потражњи на пословном тржишту, Шведској су преко потребни ИТ радници који посједују искуство у овој области. Будући да је Скандинавија једно од подручја гдје се интернет технологије најбрже развијају, Швеђанима је неопходна помоћ додатне радне снаге што иде у прилог људима са подручја Балкана са неком од диплома ИТ факултета.

Први на листи дефицитарних занимања су ИТ стручњаци

За свој посао будући радници у овој струци биће прилично добро плаћени јер се примања радника у овој индустрији крећу од 3.350, колико зарађују информатичари, до 3.750 евра колико зарађују ИТ радници при техничким службама.

У другу групу најтраженијих занимања спадају и радници у просвјети, односно наставници и професори. Сами Швеђани кажу да нема довољно образованог кадра који би могао да предаје у њиховим школама, те пружају шансу и странцима који посједују диплому у овој области. Мјесечна примања наставника и професора износе око 2.370 евра.

Грађевинари у дефициту нису појава са којом се бори само Шведска већ и већина развијених земаља, те је Влада ове сјеверне земље спремна да издвоји позамашну своту новца како би привукла нову радну снагу за рад на бројним градилиштима у Шведској.

Грађевинари су пријеко потребни овој сјеверној земљи

Колико ова земља вапи за грађевинарима говори и чињеница да мјесечна плата грађевинског радника досеже чак 3.380 евра.

Рад у туризму и угоститељству

Као четврта најтраженија категорија занимања издвојила су се она у угоститељству. За све оне који бар мало познају шведски језик, имају искуства у раду на позицији келнера, или на раду у кухињи, ово се може сматрати савршеном приликом да боље науче шведски, усаврше енглески и зараде око 2.900 евра на мјесечном нивоу.

Потрага за “бијелим мантилима”

Поред тога што у највећем броју огласа за посао шведски послодавци траже четири поменута профила радника њима недостаје и радна снага која би обављала бројна друга занимања.

Швеђани су у потрази и за медицинским радницима, те су често отворене позиције које би требало да попуне апотекари, бабице, медицински биохемичари, медицинске сестре-техничари различитих профила, од геријатријских, хирушких, педијатријских, рендгенских, психијатријских, па све до медицинских техничара који раде на одјељењима за хитну медицинску помоћ. Њихова мјесечна примања достижу цифру од 3.400 евра, пише Блиц.

Овој скандинавској земљи потребни су и љекари који за свој посао мјесечно зарађују суму од 5.000 евра.

Која су још дефицитарна занимања?

Инжењери, било да су у питању бродарски, грађевински или машински, сви су добродошли у ову сјеверну земљу будући да су се и ови послови нашли на листи дефицитарних послова. За њихове ангажмане послодавци издавајају око 3.000 евра.

Поред поменутих занимања отворена су радна мјеста за бројне физичке послове, али и за психологе, рударе, зубне хигијеничаре, молере, стаклоресце, комерцијалисте или оператере у кол центрима различитих профила чија мјесечна примања варирају од 2.500 до 3.000 евра.

Како до посла и боравишне визе?

Како би на легалан начин омогућили себи боравак у Шведској српски радници морају да аплицирају за неки од жељених послова прије него што се отисну на пут.

Након што договор о послу буде закључен, будући послодавац је у обавези да за свог запосленог који не посједује папире Европске уније тражи боравишну дозволу.

Најједноставнији и најбржи начин за подношење захтјева за боравишну дозволу је путем електронског аплицирања које обавља послодавац. Електронске апликације стижу директно у Завод за миграције и имају приоритет.

Уколико нисте у могућности или не желите да поднесете захтјев електронским путем, можете поднијети захтјев и лично у шведској амбасади, а сатус ваше електронске апликације можете провјерити на страници Завода за миграције тако што ћете укуцати број вашег досијеа или контролни број.

Посебну погодност за будуће раднике ствара ситуација када се посао који желе да обављају налази на листи дефицитарних занимања, тада је могуће да након пронађеног посла радници дођу у Шведску и након тога траже дозволу за рад, дакле, не морају да буду у својој матичној држави да би тражили дозволу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана