Susret koje će promjeniti tok istorije

B92
Susret koje će promjeniti tok istorije

Singapur - Sastankom i rukovanjem u Singapuru, američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong-un ispisali su novu stranicu istorije.

Tramp je postao prvi aktuelni lider SAD, koji se sastao s sjevernokorejskim liderom. Rukovanje dvojice lidera promijenilo je tok istorije, ocjenjuje BBC. Bijela kuća je navela da je “tet-a-tet” sastanak Tramp i Kim trajao 38 minuta. Ukoliko se u obzir uzme vrijeme koje je potrebno za prevođenje, to je prilično kratko, ocijenio je BBC.

Ali, krenimo redom - Kim je prvi stigao do hotela Kapela na otoku Sentosa. Prvo što je rekao bilo je : “Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su ... mnoge prepreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje.”

Lider Sjeverne Koreje sreo se potom s američkim predsjednikom ispred hotela kada je palo prvo rukovanje i to ispred zastava dvije zemlje. To rukovanje trajalo je, kako je prenio Večernji list, oko 12 sekundi. međutim, ono što su novinari primjetili, ovoga puta izostalo je uobičajeno Trampovo pretjerivanje u rukovanju. Sve je proteklo uz, kako prenose svjetski mediji, blag smiješak.

“Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče”, rekao je Kim kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac, a Tramp je rekao da je siguran da će njihov odnos biti “sjajan”. “Zaista se odsično osjećam”, rekao je Tramp i dodao: “Ovo će biti sjajan susret i mislim veliki uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam.”

Potom su otišli na ručak, nakon kog je uslijedila kratka šetnja. U jednom trenutku su se približi novinarima, a Tramp je dao i kratku izjavu: “Imali smo fantastičan sastanak, bolji nego što je iko mogao da očekuje. Sada idemo da potpišemo sporazum, kasnije ćete čuti više detalja”, rekao je Tramp.

Kim nije davao izjavu. Mediji navode da je Tramp ipak više dobio medijske pažnje, što se vidjelo i po njegovom ponašanju, iako se administracija Kim Džong Una trudila da imaju bar ravnopravan tretman.

Zbog toga, ocijenjuje se, da je Tramp “već pobjedio”.

Uslijedio je drugi sastanak pa radni ručak, a kasnije se očekuje pres konferencija. Taj sastanak je kasnio u startu oko 20 minuta. Tramp i Kim rukovali su se i tom prilikom i pozirali za novu seriju fotografija, a američki predsjednik je dobacio fotoreporterima: “Napravite nas da izgledamo zgodno i mršavo.”

Rekao je i da je spreman da Kima pozove u Ameriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana