Сусрет које ће промјенити ток историје

B92
Сусрет које ће промјенити ток историје

Сингапур - Састанком и руковањем у Сингапуру, амерички предсједник Доналд Трамп и сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун исписали су нову страницу историје.

Трамп је постао први актуелни лидер САД, који се састао с сјевернокорејским лидером. Руковање двојице лидера промијенило је ток историје, оцјењује ББЦ. Бијела кућа је навела да је “тет-а-тет” састанак Трамп и Ким трајао 38 минута. Уколико се у обзир узме вријеме које је потребно за превођење, то је прилично кратко, оцијенио је ББЦ.

Али, кренимо редом - Ким је први стигао до хотела Капела на отоку Сентоса. Прво што је рекао било је : “Није било лако доћи овамо. У прошлости су ... многе препреке биле на нашем путу, али смо их све свладали и сада смо данас овдје.”

Лидер Сјеверне Кореје срео се потом с америчким предсједником испред хотела када је пало прво руковање и то испред застава двије земље. То руковање трајало је, како је пренио Вечерњи лист, око 12 секунди. међутим, оно што су новинари примјетили, овога пута изостало је уобичајено Трампово претјеривање у руковању. Све је протекло уз, како преносе свјетски медији, благ смијешак.

“Драго ми је што вас видим господине предсједниче”, рекао је Ким када му је амерички предсједник показао уздигнут палац, а Трамп је рекао да је сигуран да ће њихов однос бити “сјајан”. “Заиста се одсично осјећам”, рекао је Трамп и додао: “Ово ће бити сјајан сусрет и мислим велики успјех. Мислим да ће бити прави успјех и да ће наш однос бити сјајан, у то не сумњам.”

Потом су отишли на ручак, након ког је услиједила кратка шетња. У једном тренутку су се приближи новинарима, а Трамп је дао и кратку изјаву: “Имали смо фантастичан састанак, бољи него што је ико могао да очекује. Сада идемо да потпишемо споразум, касније ћете чути више детаља”, рекао је Трамп.

Ким није давао изјаву. Медији наводе да је Трамп ипак више добио медијске пажње, што се видјело и по његовом понашању, иако се администрација Ким Џонг Уна трудила да имају бар равноправан третман.

Због тога, оцијењује се, да је Трамп “већ побједио”.

Услиједио је други састанак па радни ручак, а касније се очекује прес конференција. Тај састанак је каснио у старту око 20 минута. Трамп и Ким руковали су се и том приликом и позирали за нову серију фотографија, а амерички предсједник је добацио фоторепортерима: “Направите нас да изгледамо згодно и мршаво.”

Рекао је и да је спреман да Кима позове у Америку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана