Столтенберг: Руске ракете ССЦ-8 представљају озбиљан ризик за нашу безбједност

Агенције
Столтенберг: Руске ракете ССЦ-8 представљају озбиљан ризик за нашу безбједност

Брисел - Генерал секретар Сјеверноатлантског савеза (НАТО) Јенс Столтенберг је на састанку НАТО-а у Бриселу казао да руске ракете ССЦ-8 представљају озбиљан ризик за безбједност земаља чланица Алијансе.

“Све земље чланице се слажу да крстареће ракете ССЦ-8 које се налазе у рукама Русије представљају озбиљан ризик за нашу сигурност”, казао је Столтенберг новинарима.

Нагласио је и како је врло тешко пратити ову врсту ракета.

“Ове ракете, које могу носити нуклеарне главе, могу стићи и до европских градова без адекватног упозорења”, рекао је Столтенберг.

Додао је да је на састанку НАТО-а разговарано и о руском кршењу одредби Споразума о елиминацији нуклеарних пројектила кратког и средњег домета (ИНФ).

Напоменуо је да ће сљедећи кораци које ће савезници подузети у вези с Русијом бити “одбрамбени, умјерени и координисани”.

“Не планирамо распоређивање нових земаљских ракетних система у Еуропи. НАТО ће наставити да подузима поуздане и ефикасне превентивне кораке. Такођер, не жели нову утрку у наоружању”, казао је Столтенберг.

Министри одбране чланица НАТО-а данас су започели дводневно засједање у Бриселу, а очекује се да ће безбједносна питања доминирати засједањем.

На дневном реду ће бити и америчко-руски споразум ИНФ из којег се недавно повукао САД, а потом и Русија.

Засједању министара у сједишту НАТО-а у Бриселу први пут у својству званице учествује и Македонија, а на дневном реду ће бити и анализа стања у вези с мисијама те организације у Авганистану, Ираку и Косову.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана