Стиже ново борбено чудо, треба ли САД да се плаши? VIDEO

Танјуг
Стиже ново борбено чудо, треба ли САД да се плаши? VIDEO

Берлин - Француска и Њемачка потписале су уговор о заједничком развијању новог борбеног авиона, који ће бити спреман за употребу за 22 године.

На тај потез су се две државе одлучиле из чисто економских разлога, будући да ће развој новог авиона несумњиво коштати на десетине милијарди долара, пренио је Јутарњи лист.

Американци су на развој и производњу своја два вишенијаменска борбена авиона пете генерације, Ф-22 Раптор и Ф-35 ЈСФ, потрошили 66,7 милијарди долара, односно 405,6 милијарди. Такве ресурсе ове двије земље саме за себе, па чак и заједнички, тешко могу одвојити за један војни пројект.

Очекује се да водећу улогу у пројекту преузме Француска, конкретно компанија “Дасо”, која производи одлични, иако скупи, борбени авион 4++ генерације – Dassault Rafale. С друге стране, немачки допринос биће у финансирању пројекта и накнадној куповини већег броја нових авиона.

Сличан пројект Њемачка и Француска већ имају у погледу развоја новог тенка, уз то да ће у том случају Њемачка имати водећу улогу у развоју.

Очекивано, детаљи о новом пројекту слабо су познати, али неколико се ствари ипак може претпоставити о могућностима новог авиона. С обзиром да ће да замјени Rafale (Француска) и Eurofighter (Њемачка), који оба имају два мотора, очекује се да ће и нови авион имати два мотора.

Надаље, требао би имати и такозване стеалт карактеристике, то јест смањену видљивост за радаре, а будући да ће због тога наоружање бити “скривено” у унутрашњости авиона, очекује се да ће бити и већих димензија него што су то Rafale и Eurofighter.

Нови авион имаће и напредни радар и моћни компјутер који ће му омогућити брзо дијељење података с другим платформама.

Међу осталим, пилот би требало да има могућност да из свог авиона управља “јатом” дронова којима ће нападати непријатељске циљеве. Авион ће бити вишенамијенски, оспособљен за борбу у ваздуху с другим авионима, али и гађање циљева на земљи. У ту сврху имаће пројектиле ваздух-ваздух (вјероватно нека модернија верзија Метеора), те пројектиле ваздух-земља и бомбе с могућношћу навођења.

Због захтева Француске, авиони ће имати могућност да носе и пројектиле с нуклеарним бојним главама. Оно што још није сигурно је евентуална могућност авиона да полијеће и слијеће с носац авиона, којег у овом тренутку има само Француска.

Авион неће бити у оперативној служби прије 2040. године, поготово кад се узме у обзир вријеме које је било потребно да се развију успоредиви авиони пете генерације у САД. Додатни разлог за дужи развој биће свакако и финансије - Француска ће слиједеће године за војску из буџета издвојити 39,7 милијарди долара, док ће Њемачка потрошити нешто више, 43,5 милијарди долара. Сам развој требало би да почне касније ове године, с израдом првих студија о новом авиону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана