Сорош упозорава: ЕУ ће се распасти као Совјетски Савез

Танјуг
Сорош упозорава: ЕУ ће се распасти као Совјетски Савез

Вашингтон - Уколико се Европска унија не пробуди и не препозна унутрашње и спољашње пријетње завршиће као Совјетски Савез, изјавио је милијардер Џорџ Сорош, алудирајући на распад совјетског блока 1991. године.

Како преноси ЦНБЦ Сорош је рекао да Европа “мјесечари” према уништењу, а да народ Европе мора да се пробуди прије него што буде касно.

Он додаје да је ЕУ тренутно у “револуционарном тренутку”, а да је крајњи исход “крајње неизвјестан”.

Најгоре од свега, каже Сорош, је чињеница да ни европски лидери ни њени грађани нису свјесни ове ситуације.

Сороша тренутно руководство Европе подсјећа на совјетски политбиро када се Савез распао - настављајући да издаје указе као да су они релевантни.

По питању избора за Европски парламент, Сорош каже да је то тачка у којој ће доћи до новог сукоба у ЕУ - очекује се да ће антисистемске, евроскептичне партије остварити добре резултате.

“Нажалост, антиевропске снаге уживају предност на изборима. Постоји више разлога за то, укључујући и старомодни партијски систем који је присутан у већини европских земаља, немогућност промјене споразума и недостатак правних средстава за кажњавање држава чланица које крше принципе на којима је ЕУ основана”, рекао је Сорош.

Што се тиче Њемачке, Сорош је оцијенио да се коалиција окупљена око Хришћанско-демократске уније њемачке канцеларке Ангеле Меркел, која служи свој последњи мандат, неће моћи да дјелује у потпуности проевропски, јер притисак врши ултрадесничарска Алтернатива за Њемачку (АфД).

Ситуацију по питању Бреџита Сорош види као толико компликовану да Британци, каже, сада само желе да се заврши, иако ће то бити догађај који ће дефинисати будућност Британије у наредних неколико деценија. Он додаје да британска јавност полако схвата “тешке последице” које ће имати излазак Британије из ЕУ.

Италија је по његовом мишљењу направила “фаталну грешку” када се 2017. године позвала на Даблински споразум, који налаже да мигранти морају да затраже азил у првој земљи у коју уђу. Бортба Италије са растућим бројем миграната бацила је државу у руке антиевропске Лиге и Покрета пет звијезда 2018. године, додаје Сорош.

Како би се изборила са антиевропским силама, Европа мора да препозна своје непријатеље и пробуди проевропску већину.

“У супротном, сан јединствене Европе могао би да постане кошмар 21. вијека”, упозорава Сорош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана