Шкотски и велшки парламент против споразума Терезе Меј

Срна
Шкотски и велшки парламент против споразума Терезе Меј

Единбург - Шкотски и велшки парламент одбацили су данас споразум о "Брегзиту" који је испословала британска Влада са Бриселом, што је први пут да су посланици двије скупштине гласали практично истовремено.

На референдуму 2016. године Брегзит" је подржало 52 одсто гласача у односу на 48 одсто колико је било против што је довело до одређеног раскола у земљи. Енглеска и Велс гласали су за "Брегзит", док је већина у Шкотској и Сјеверној Ирској гласала да остане унутар блока.

Од тада, и Владе Шкотске и Велса тврде да су игнорисане у плановима премијера Терезе Меј у вези са "Брегзитом", што је Лондон одбацио. Они су забринути због економских посљедица "Брегзита" и данашње гласање, иако нема обавезујући карактер, представља формализацију њиховог политичког противљења.

"Споразум премијера изазваће трајну и велику штету у смислу радних мјеста, животног стандарда и јавних служби као што су систем здравства /НХС/ и због тога га треба одбацити", рекао је министар у Влади Шкотске Мајкл Расел.

Он је додао да Влада у Лондону, такође, треба да прекине да уцјењује британски парламент "катастрофалним исходом у случају без споразума" што користи да присили посланике да прихвате овај "веома штетан план".

Процес доношења политичких одлука у Британији је прилично раздијељен иако британски парламент, односно Вестминстер има посљедњу ријеч када се ради о "Брегзиту".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана