Скандалозни ставови амбасадора САД у Њемачкој: Американци руше Европску унију

Агенције
Скандалозни ставови амбасадора САД у Њемачкој: Американци руше Европску унију

Берлин - Нови амерички амбасадор у Њемачкој Ричард Гренел већ је други пут изазвао скандал откако је ступио на дужност прије мање од мјесец изјавама које су многи у Њемачкој схватили као задирање у унутрашњу политику те земље.

Посљедње изјаве Гренела могу се схватити и као позивање на смјену канцеларке Ангеле Меркел и подршку њемачким и европским националистима и популистима, што би могло да дестабилизује саму Европску унију, преносе агенције.

Гренел је прво 13. маја практично наредио њемачким фирмама да “одмах смање” операције у Ирану након што је амерички предсједник Доналд Трамп једнострано повукао САД из међународног нуклеарног споразума с Ираном, а затим је у понедјељак у интервјуу за британску верзију крајње десног портала “Брајтбарт” изјавио да “апсолутно жели да ојача конзервативне снаге у Европи и њихове вође”.

Како је наведено, при томе је јасно да није мислио на Меркелову, иако она долази из Хишћанско-демократске странке, а његови коментари могу се протумачити и као имплицитна подршка главној опозиционој и трећој најјачој странки у Бундестагу - Алтернативи за Њемачку (АфД).

Осим тога његов коментар да је “Трамп оснажио људе да кажу да неће допустити политичкој класи да одлучује ко ће побиједити и ко се може такмичити на изборима” прилично је очигледна алузија на политичку кризу у вези са формирањем популистичке владе у Италији на коју је предсједник уложио вето, иако је у међувремену влада ипак формирана.

Амерички амбасадор описао је конзервативце које он и “тиха већина” у Европи подржавају као оне који имају “конзистентно конзервативну политику о миграцији, пореским резовима и смањењу регулативе и бирократије”, а да ниједном ријечју није критиковао пораст крајње десних и популистичких странака широм Европе.

Штавише, Гренел је овим противрјечио сам себи, с обзиром на то да је у ранијим интервјуима себе описао као “великог фана Меркелове”, наглашавајући њене импресивне економске резултате, али о питању миграционе политике очигледно је да Меркелова и Гренел, односно конзервативци које он жели да “ојача”, стоје на дијаметрално супротним странама.

Међу њима је Гренел посебно истакао аустријског канцелара Себастијана Курца, којег је описао као “рок звијезду”, а себе као његовог “великог фана”.

Гренел је, након што је добио бројне критике на друштвеним мрежама и у медијима, укључујући реакције истакнутих њемачких званичника попут министра спољних послова Хајка Маса, на “Твитеру” покушао да се огради од тумачења својих изјава, рекавши да му се “стављају ријечи у уста”.

Замјеник уредника њемачког магазина “Шпигл” Матео фон Рор оцијенио је да је Гренел “јасно показао да је политички активиста који ће користити своју позицију да би промовисао политичке промјене у земљи домаћину (и остатку Европе).

Индеџ.хр наводи да је у контексту све веће затегнутости у европско-америчким односима, који ионако нису на завидном нивоу откако је Трамп постао предсједник, реторика његовог амбасадора само продубљује сумње да Трамп не тежи сарадњи, већ конфронтацији са Европом, наводно у име америчких националних интереса.

Агитатори

Прије Ричарда Гренела на агитовање против европског естаблишмента и за евроскептичне популисте и националисте залагао се и бивши Трампов политички стратег Стивен Бенон.

Њега су неки називали “Трамповим мозгом” прије него што га је Трамп због недовољне лојалности протјерао из Бијеле куће.

Крај Европе

Чланице Европске уније још нису постигле договор о реформи система за азил, иако рок за овај договор истиче крајем јуна. Белгијски министар за миграције Тео Франкен изнио је суморну прогнозу, рекавши да ће доћи “крај Европе” уколико не буде ријешен прилив миграната и да Европа никада неће изаћи из ове кризе. Његов холандски колега Марк Харберс изјавио је да поједине државе чланице ЕУ и даље разматрају посљедње приједлоге овог договора, преноси АП. Министар унутрашњих послова Њемачке Стефан Мајер је рекао да у приједлозима “и даље има значајних слабости”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана