Шеф руске тајне службе ГРУ “тајно” преминуо

Агенције
Шеф руске тајне службе ГРУ “тајно” преминуо

Москва - Шеф Главног директората Генералштаба руских Оружаних снага (ГРУ), пуковник Игор Коробов, преминуо је у 63. години, изјавио је неименовани извор.

Извор агенције Тасс рекао је да је пуковник Коробов преминуо 21. новембра од озбиљне болести. То испрва није било потврђено, али се касније огласило руско министарство одбране. У јавности уопште није било познато да је болестан.

“Генерал-пуковник Игор Валентинович Коробов, начелник обавјештајне дирекције Главног штаба Руске војске и замјеник шефа Генералштаба руских оружаних снага, умро је у 62. години након опасне болести”, саопштило је министарство одбране и изразило саучешćе његовим пријатељима и породици.

Неки свјетски медији су пренијели да му се слошило након бурног састанка с “бијесним” руским предсједником Владимиром Путином. Како пише “Дејли мејл” до сукоба Коробова и Путина је дошло због случаја тровања бившег двоструког руског агента Сергеја Скрипаља у Солсберију, у Енглеској, због чега је наводно Путин саопштио Коробову да га повлачи с функције шефа ГРУ-а.

Наравно, ни једна од дих информација није потврђена.

Руска тајна служба, познатија као ГРУ, посљедњих мјесеци нашла се у жижи јавности због оптужби да изводи хакерске нападе великих размјера, укључујући и недавни покушај упада у компјутерски систем свјетске Организације за забрану коришћења хемијског оружја. Такође, за двојицу Руса који су идентификовани као осумњичени за тровање бившег руског агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке, каже се да су припадници ГРУ.

“Параноја” од те службе стигла је и Црну Гору, на судски поступак који се пред судом у Подгорици води против окривљених за покушаг државног удара уочи избора, када је један од адвокада рекао да је добио повјрерљива документа за које тужилац сматра да су од руске тајне обавјештајне службе, због чека је одбио да их пипне због сраха да би могао бити отрован. У том процесу, подсјетимо, међу окривљенима су и руски држављани.

Ријеч је о Главној обавјештајној управи главног штаба оружаних снага Руске Федерације или једноставно речено - руска војна обавјештајна агенција.

 

ГРУ је једна од три руске шпијунске агенције, а друге двије су Савезна служба сигурности (ФСБ) и Спољна обавјештајна служба (СВР). Иако је и даље позната као ГРУ, агенција је још 2010. промијенила назив и званично се зове Главна управа.

Шеф ГРУ-а одговара начелнику главног штаба Валерију Герасимову и руском министру одбране Сергеју Шојгуу. То је отприлике све што се званично зна. Структура агенције, број агената и финансије су државна тајна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана