Савченковој 22 године робије због убиства новинара

Агенције
Савченковој 22 године робије због убиства новинара

Доњецк - Суд у Русији прогласио је јуче украјинског пилота Нађу Савченко кривом због умијешаности у убиство два руска новинара на истоку Украјине и осудио је на 22 године затвора.

Како је речено на суђењу, "суд нема сумње да је Савченкова крива по свим тачкама оптужнице". Тужиоци су рекли да је била вођена "политичком мржњом".

Савченкова је негирала све оптужбе, а када је пресуда прочитана, почела је да пјева украјинску химну.

Савченкова (34) се борила на страни украјинских добровољаца против руских снага у источној Украјини, гдје је и заробљена у јуну 2014. године. Руске власти кажу да је Савченкова давала координате за минобацачки напад у којем су погинула два новинара и неколико цивила. Руски новинари Игор Корнељук и Антон Волошин погинули су 17. јуна 2014. године током гранатирања Луганска.

Савченкова је терећена за убиство, покушај убиства и незаконито прелажење граничног прелаза. Она је негирала све тачке оптужнице и рекла да не признаје руски суд.

Суђење Савченковој је почело 22. септембра у јужној Русији, а руско тужилаштво тражило је да буде осуђена на 23 године затвора. Она је у руском притвору годину и осам мјесеци. Неколико пута је започињала, па прекидала штрајк глађу у притвору, а током једног рочишта судском вијећу је показала средњи прст.

Руски истражитељи тврде да се Савченкова придружила Ајдар милитантном батаљону и да је у јуну 2014. године спровела тајну операцију бомбардовања региона Луганск када су погинула двојица новинара.

Украјинска влада је протестовала против њеног хапшења, а САД и ЕУ су позвале Москву да одмах ослободи Савченкову.

Тако су три добитника Нобелове награде затражила од ЕУ да изврши притисак на Москву да ослободи Нађу Савченко.

Осим њих то је тражила и високи представник ЕУ за спољну политику Федерика Могерини. Односи Русије и Украјине жестоко су погоршани од почетка сукоба на истоку Украјине 2014. године. Москва је анексирала Кримско полуострво након референдума и оптужена је да подржава проруске побуњенике.

Писмо Мишел Обами

Супруга украјинског предсједника Петра Порошенка упутила је апел првој дами Америке Мишел Обама да се придружи међународној кампањи за ослобођење Нађе Савченко.

"Драга Мишел, надам се да ће Ваш глас, као подршка међународној кампањи за ослобођење Савченкове, помоћи да се Нађа врати кући. Савченкова се борила раме уз раме са америчком војском и ризиковала свој живот да би била обновљена демократија и ред у Ираку - навела је Марина Порошенко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана