САД траже од свих земаља свијета да прекину увоз иранске нафте

Срна
САД траже од свих земаља свијета да прекину увоз иранске нафте

Вашингтон - САД су затражиле од свих земаља да до 4. новембра обуставе увоз иранске нафте уколико желе да избјегну америчке санкције уведене послије повлачења САД из међународног споразума с Ираном о његовом нуклеарном програму, рекао је данас један високи амерички званичник.

“То је један од наших главних принципа националне безбједности. Нећу ићи дотле да кажем да ће дефинитивно бити нула изузетака, али наш став јесте да не одобравамо изузетке”, рекао је новинарима званичник Стејт департмента који не жели да му се објави име.

Упитан да ли све земље треба да потпуно прекину увоз нафте из Ирана до 4. новембра, он је одговорио потврдно.

Он је управо посјетио европске и азијске земље, а ускоро ће и Кину и Индију којима ће упутити исти захтјев.

“Тражимо од њих да се њихов увоз нафте спусти на нулу”, рекао је он и навео да смањивање увоза треба да почне сада да би куповина потпуно престала до 4. новембра.

Предсједник Доналд Трамп је 8. маја објавио да се САД повлаче из међународног нуклеарног споразума с Ираном из 2015. године, чији је циљ да у замјену за уклањање економског ембарга и других санкција  Иран не развија атомску бомбу, али Трамп сматра да је споразум сувише благ према Техерану.

Трамп је тада поново ставио на снагу све америчке санкције укинуите послије потписивања споразума прије три године, укључујући и “секундарне санкције” које погађају стране фирме које послују с Техераном.

Те фирме треба да одаберу између својих инвестиција у Ирану и приступа америчком тржишту. Вашингтон им је дао рок од 90 до 180 дана да се повуку с иранског тржишта.

Европске земље од маја покушавају да испреговарају изузетке за неке секторе или уговоре, али амерички званичник је данас потврдио да САД то неће допустити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана