SAD ponudile BiH dva helikoptera kao donaciju, ali pod dva uslova

ATV
SAD ponudile BiH dva helikoptera kao donaciju, ali pod dva uslova

Sjedinjene Američke Države ponudile su BiH donaciju dva helikoptera za potebe Oružanih snaga, ali pod dva uslova, saznaje ATV.

Naš izvor iz Ministarstva odbrane tvrdi da će Amerika helikoptere poslati samo ako BiH kupi još dvije letjelice, i ako se odrekne nabavke ruskih helikoptera. U hangarima Oružanih snaga ne bi se tako ubuduće našli ruski MI 8 i MI 17. 

Iz Ministarstva odbrane na pitanje o uslovima donacije nisu odgovorili, ali potvrđuju da BiH ima namjeru da nabavi helikoptere.

"Sredstva u iznosu od 7.500.000 KM osigurana su u proračunu MO i OS BiH za 2017. i 2018. godinu, a 5.000.000 američkih dolara je osigurano donacijom iz programa vojne pomoći vlade SAD-a. Preostala sredstva za realizaciju nabave helikoptera bi se osigurala iz proračuna MO BiH uz mogućnost dodatne donatorske pomoći vlade SAD-a za nabavu helikoptera, u cilju podrške realizaciji Plana modernizacije OS BiH", kažu iz MO BiH.

Projekat bi trebalo da bude realizovan do 2021. godine, a helikopteri bi koštali oko 65 miliona maraka. Iako je prvobitni plan bio da se nabavi 12 helikoptera, i da se za to izdvoji 300 miliona maraka, Savjet ministara se odlucio za drugu varijantu, zbog nedostatka para. Ipak i u drugoj varijanti, BiH bi se oslonila na pomoć Amerike. 

Ništa tu ne bi bilo sporno da se ne radi o još jednom pokušaju nametanja američke volje, smatraju srpski predstavnici u Sarajevu.

"Mi jesmo svjedoci konstantnog uplitanja zemalja, rekao bih zapada, prije svega, na prilike u BiH koji su postupali po principu "Uzmi ili ostavi" ili po principu ovo morate da uradite. Ruski uticaj nije takav, on se svodi na dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma", kaže Staša Košarac, šef poslaničkog Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

Upitno je ipak da li će i kada projekat biti realizovan, s obzirom da je kasa Savjeta ministara u tehničkom mandatu poprilično prazna, a formiranje novog saziva na dugom štapu. Oružane snage trenutno raspolažu sa 35 helikoptera, od kojih je desetak ispravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana