САД понудиле БиХ два хеликоптера као донацију, али под два услова

ATV
САД понудиле БиХ два хеликоптера као донацију, али под два услова

Сједињене Америчке Државе понудиле су БиХ донацију два хеликоптера за потебе Оружаних снага, али под два услова, сазнаје АТВ.

Наш извор из Министарства одбране тврди да ће Америка хеликоптере послати само ако БиХ купи још двије летјелице, и ако се одрекне набавке руских хеликоптера. У хангарима Оружаних снага не би се тако убудуће нашли руски МИ 8 и МИ 17. 

Из Министарства одбране на питање о условима донације нису одговорили, али потврђују да БиХ има намјеру да набави хеликоптере.

"Средства у износу од 7.500.000 КМ осигурана су у прорачуну МО и ОС БиХ за 2017. и 2018. годину, а 5.000.000 америчких долара је осигурано донацијом из програма војне помоћи владе САД-а. Преостала средства за реализацију набаве хеликоптера би се осигурала из прорачуна МО БиХ уз могућност додатне донаторске помоћи владе САД-а за набаву хеликоптера, у циљу подршке реализацији Плана модернизације ОС БиХ", кажу из МО БиХ.

Пројекат би требало да буде реализован до 2021. године, а хеликоптери би коштали око 65 милиона марака. Иако је првобитни план био да се набави 12 хеликоптера, и да се за то издвоји 300 милиона марака, Савјет министара се одлуцио за другу варијанту, због недостатка пара. Ипак и у другој варијанти, БиХ би се ослонила на помоћ Америке. 

Ништа ту не би било спорно да се не ради о још једном покушају наметања америчке воље, сматрају српски представници у Сарајеву.

"Ми јесмо свједоци константног уплитања земаља, рекао бих запада, прије свега, на прилике у БиХ који су поступали по принципу "Узми или остави" или по принципу ово морате да урадите. Руски утицај није такав, он се своди на досљедну примјену Дејтонског споразума", каже Сташа Кошарац, шеф посланичког Клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Упитно је ипак да ли ће и када пројекат бити реализован, с обзиром да је каса Савјета министара у техничком мандату поприлично празна, а формирање новог сазива на дугом штапу. Оружане снаге тренутно располажу са 35 хеликоптера, од којих је десетак исправно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана