САД кришом плаћају Киму хотел

Агенције
САД кришом плаћају Киму хотел

Вашингтон - Сједињене Америчке Државе покушавају да пронађу дискретан начин да плате хотел сјевернокорејском лидеру Ким Јонг Уну у Сингапуру, гдје би ускоро требало да се састане са америчким предсједником Доналдом Трампом, пише “Вашингтон пост”.

Лист је, позивајући се на неименоване изворе блиске припремама, објавио да су се организатори предстојећег састанка нашли пред “чудним логистичким неријешеним питањем - ко ће да плати Кимов боравак у хотелу”.

Сјеверна Кореја жели да нека друга земља плати собу у луксузном хотелу “Фулертон” са пет звјездица, који се налази на ушћу ријеке Сингапур, гдје предсједнички апартман кошта више од 6.000 долара за ноћ.

Према наводима “Вашингтон поста”, САД су спремне да покрију хотелске трошкове, али су обазриви, јер би Пјонгјанг то могао да схвати као увреду.

Стога амерички организатори састанка размишљају да затраже од Сингапура да плати рачун сјевернокорејске делегације.

Ројтерс је пренио да је Сингапур потврдио да ће покрити дио трошкова планираног састанка Трампа и Кима.

Сингапур, мала али богата земља, одлучан је да буде успјешан домаћин самита и вољан је да покрије дио трошкова.

- Очигледно да, то је цијена коју смо спремни да поднесемо да бисмо имали мали удио у овом историјском састанку - рекао је министар одбране Нг Енг Хен новинарима упитан да ли ће Сингапур поднијети трошкова самита 12. јуна.

Указује се и да би САД, ако би платили трошкове Сјеверне Кореје, нарушиле сопствене санкције против Пјонгјанга, па би за то била неопходна посебна дозвола америчког министарства финансија.

Питање плаћања хотелског рачуна није једина препрека.

Ту је и питање застарјелог и мало коришћеног авиона којим би летјела сјевернокорејска делегација. Спекулише се да би авион можда морао да слети у Кину због забринутости да не би издржао лет од скоро 5.000 километара.

Могуће је и да ће сјевернокорејска делегација летјети авионом неке друге земље.

Очекује се да ће Трамп у Сингапуру одсјести у “Шангри-Ла”, хотелу са 747 соба, који је способан да “подржи” догађаје гдје је неопходан висок степен безбједности.

После вишенедјељне неизвјесности, Трамп је прошле седмице отказао састанак са Кимом, наводећи као разлог “отворено непријатељство” Сјеверне Кореје. Дипломатија је, међутим, уродила плодом, па је Трамп у петак ипак потврдио да ће састанак бити одржан 12. јуна, како је и било планирано.

Кимова кућа

За вријеме посјете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Сјеверној Кореји, руски новинар Валери Шарифулин имао је прилику да завири у дом Ким Јонг Уна.

Он се налази у близини Пјонгјанга. Ким живи у модерном здању окруженом цвијећем и вртовима.

Писмо у великој коверти

Изасланик сјевернокорејског лидера Ким Јонг Уна лично је уручио његово писмо америчком предсједником Доналду Трампу, чија садржина није позната, а медији покушавају да одгонетну зашто је оно стављено у необично велику коверту. Нико ван Сјеверне Кореје вјероватно не зна прави разлог за величину писма, а могуће је и да Ким једноставно тако воли.

Агенција подсјећа и да је Мун, који се залагао за одржање састанка Трампа и Кима, у фебруару током Олимпијаде такође примио писмо сличне величине у којем је Ким изразио жељу за одржавање самита двије Кореје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана