САД губе трговински рат

Танјуг
САД губе трговински рат

Пекинг - Према посљедњим подацима САД губе трговински рат - дисбаланс у трговини између Америке и Кине је досегао рекордне цифре. Према подацима за септембар ове године, суфицит Пекинга износи 34,13 милијарди долара, што је за три милијарде више него у августу.

Са друге стране, дефицит трговинског баланса САД са Кином је за девет мјесеци ове године износио 225,79 милијарде долара, док је за исти период прошле године износио 196.

Амерички стручњаци ову ситуацију објашњавају тиме што америчке компаније повећавају своје залихе и ужурбано купују кинеске производе јер се плаше да би Вашингтон могао још више да заоштри односе са Пекингом и да уведе додатне дажбине на увоз кинеске робе.

Међутим, није то једини фактор који је утицао на повећање дисбаланса, већ је Пекинг успио да пронађе начин како да мимоиђе намете које је Вашингтон увео Кини.

Наиме, кинески произвођачи су почели своје производе да извозе преко Малезије и Сингапура, и то по старим цијенама. Из тог разлога Кинези су формирали читав низ компанија-посредника у јужноазијским лукама са центром на малезијском острву Пенанг.

Примјера ради, пошто је Трамп увео царину на кинески челик, одједном се у Америци појавила сингапурска алтернатива том производу, и то по старим кинеским ценама. Како су утврдили амерички цариници, ријеч је о фалсификацији кодова и о производима без ознаке "направљено у Кини".

Међутим, амерички цариници нису у стању да провјере баш све производе који долазе из Азије, управо зато ће кинески производи преко Сингапура и Малезије, али и Вијетнама, Тајланда, Бурме и Индонезије и даље пристизати на америчко тржиште.

Управо таква шема умањује шансе Америке да оствари победу у овом трговинском рату између Вашингтона и Пекинга. Чак и ако се умањи трговински баланс између САД и Кине, адекватно ће се повећати баланс између САД и тих других јужноазијских земаља.

Са друге стране, Кинези ужурбано раде на томе да замијене увоз из Америке на производе из других земаља, а томе у прилог иде и најављена нова мјера којом ће се умањити увозне дажбине за све земље које учествују у такозваном „"ежиму фаворизоване трговине", а то су прије свега Русија, Њемачка, Аустралија, Бразил, Малезија, Јужна Кореја и Јапан.

То се, наравно, нимало не допада америчким компанијама, стога су и покренули кампању под називом "Тарифе ударају у срце земље", која за циљ има да објелодани шта све са собом носи овај трговински рат и колико ће то по џепу осјетити управо амерички потрошачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана