Русија уручила протестну ноту амбасадорки Холандије

Русија уручила протестну ноту амбасадорки Холандије 08.10.2018 21:21 | Танјуг

Москва - Руско Министарство спољних послова саопштило је да је данас уручило протестну ноту холандској амбасадорки у Москви Рене Џонс-Бос због хапшења и протјеривања руских држављана из Холандије, оцијенивши тај инцидент као провокацију.

Холандске власти су прошле недјеље саопштиле да су раскринкале руску хакерску групу када су у априлу ухватиле четворицу мушкараца са, како су навеле, шпијунском опремом у хотелу поред сједишта Организације за забрану хемијског оружја (OPCW), подсјећа Ројтерс.

Русија сматра хапшење и протјеривање руских држављана провокацијом, што је посљедица њеног става у OPCW и противљења да се рад те значајне међународне интитуције политизује, стоји у саопштењу руског Министарства, преноси Тасс.

“Такви кораци Хага наносе непоправљиву штету билатералним односима и цјелокупну одговорност за ове потпуне лажи сноси холандска страна”, закључује руско Министарство.

Ово је одговор Русије на протестну ноту коју су холандске власти 3. октобра уручиле руском амбасадору у тој земљи и руском изасланику у OPCW Александру Шулгину, а због медијских навода о руској наводној умијешаности у сајбер нападе, наводи руска агенција.

Холандска министарка одбране Анк Бејлевелд је на конференцији за новинаре 4. октобра рекла да су холандске војно-обавјештајне и безбједносне службе осујетиле напад руских хакера на OPCW, подсјећа Тасс.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица