Русија помоћу оружја отима савезнике САД

Агенције
Русија помоћу оружја отима савезнике САД

Москва - Руски ракетни систем С-400 никада није коришћен у борби. Ипак, он већ изазива борбе широм свијета, пошто Русија све више тражи купце на тржиштима на којима доминирају амерички произвођачи оружја.

Кинески сусједи се све више брину јер земља појачава свој војни домет руским пројектилима, што подстиче и Индију, са којом има бројне конфликте, да слиједи њен примјер.

Напетости између ривала Саудијске Арабије и Катара су све веће јер обје земље преговарају са Москвом о могућим војним споразумима и набавци С 400, а недавна одлука члана НАТО-а Турске да купи С-400 изазвала је америчке пријетње санкцијама.

Након што је Кина купила 32 С-400 вриједна 1,9 милијарди долара и чини се да планира нове уговоре са Русијом, расте забринутост њених сусједа.

Индија, која важи за америчког савезника, не жели да заостаје и у посљедњим је фазама преговора са Русијом о куповини ракетних система у вриједности од чак шест милијарди долара. Турска ризикује санкције од стране Америке због уговора од 2,5 милијарди финансираног руском позајмицом за куповину С-400.

У САД је прошле године донесен закон о кажњавању држава које имају значајне војне трансакције са Русијом.

Америка сада жели и да Турску казни тако што јој неће слати своје Ф-35 авионе. То чини такође и из страха да би Русија могла да у сарадњи са Турском добије важне информације о америчкој ваздушној одбрани и способностима.

Саудијска Арабија има све боље односе са Русијом, што је такође подигло узбуну у САД. Двије државе су се раније већ договориле о продаји оружја, а могуће је да ће ускоро и Саудијска Арабија пожељети С-400, нарочито након извјештаја да Катар о томе преговара са Русијом.

И друге америчке савезнице као што су Кувајт и Бахреин такође прибављају руско оружје.

Уз Алжир, Бјелорусију, Иран и Вијетнам, као могућим муштеријама, Русија би могла да генерише 30 милијарди долара продајом пројектила у наредних 12 до 15 година, наводи “Блумберг”. То је све дио плана предсједника Владимира Путина да искористи руску индустрију оружја не само да зарађује милијарде долара, већ и да створи клин између САД и неких од кључних савезника.

- С-400 има комерцијалне и геополитичке димензије. То ствара отвор за руски утицај у годинама које долазе - каже Владимир Фролов, бивши руски дипломата који је сада спољнополитички аналитичар у Москви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана