Русија изнијела детаље: Зашто је испаљен хитац упозорења

Агенције
Русија изнијела детаље: Зашто је испаљен хитац упозорења

Москва - Руска Федерална служба безбједности саопштила је да је руски брод “Изумруд” испалио хитац упозорења према украјинским бродовима тек након што су они игнорисали захтјеве руске стране да се зауставе и наставили да изводе маневре.

Како се наводи, паљба са руског брода је изведена са раздаљине на којој се могло видгети да је у питању хитац упозорења.

ФСБ истиче и да су ту провокацију координисали припадници украјинске безбједносне службе, који су се налазили на украјинским бродовима, а њихов улазак у територијалне воде Руске Федерације је резултат директне наредбе кијевских власти.

ФСБ је такође саопштио и цјелокупну хронологију јучерашњих догађаја у Керчком мореузу.

(субота) 21.30 Погранична служба обавијестила је украјинске бродове шта ćе се догодити у случају да пресјеку границу Руске Федерације. Украјинска страна, међутим, није испунила захтјеве Руске Федерације да преда захтејв за пролаз кроз Керчки мореуз.

(субота) 22.23 Погранична служба обавијестила је украјинске бродове да су територијалне воде Руске Федерације, на прилазу Керчком мореузу са стране Црног мора, затворене за пролаз.

(недеља) 03.45 Украјински бродови “Никопољ” и “Бердјанск” ушли су у воде гдје су се налазили бродови “Горловка” и “Јани Капу”.

(недеља) 08.35 Украјински су ослободили носаче бродских пушака и подигли цијеви на угао од 45 степени, окретавши их у правцу руских бродова. ФСБ је, међутим, упозорио украјинске бродове да ćе претњу употребе оружја тумачити као кршење међународног права.

(недеља) 10.35 Украијнски бродови обавијестили су свој штаб да су притиснути од стране руских бродова.

(недеља) Од 10.35 до 18.30 Украјински бродови су били блокирани јужно од Керченског мореуза.

(недеља) 18.30 Украјински бродови су покушали да пробију блокаду руске пограничне службе. Руска страна упозорила је украјинске бродове о паљби упозорења у случају да изигноришу наредбу да се зауставе.

(недеља) 20.45 Након што је тај захтјев изигнорисан, руски брод је донио одлуку да испали хитац упозорења у правцу украјинских бродова. Хитац је испаљен са раздаљине, тако да је могло да се уочи да је у питању паљба упозорења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана