Rusi bijesni zbog “kalašnjikova”: Amerikanci, to je krađa

   Rusi bijesni zbog “kalašnjikova”: Amerikanci, to je krađa 10.10.2018 23:34 | Agencije

Ruska državna kompanija Rostek saopštila je da je najavljena proizvodnja ruskog oružja u SAD – krađa.

Kompanija tvrdi da svako ko pravi oružje bez odgovarajuće dozvole pravi prekršaj.

Rostek ima većinsku udio u Kalašnjikovu, koji proizvodi čuvenu pušku AK-47.

Ova izjava iz Rosteka dolazi poslije medijskih natpisa da američka vojska želi da ohrabri domaće proizvođače oružja da naprave kopije ruskog oružja.

Specijalne snage američke vojske namjeravaju da pokrenu proizvodnju oružja baziranog na ruskim tehnologijama. Navodno, američka komanda za specijalne operacije je već ponudila grantove kompanijama koje bi mogle da otkriju i poboljšaju tehnologiju mitraljeza Kalašnjikov, modernizovanog krupnokalibarskog NSV Utes i da proizvedu njihove kopije.

Pritom, američka vojska zatražila je od potencijalnih proizvođača da sami pronađu skice, neophodne komponente i materijale, jer im komanda neće pomoći u tome.

Ovo sve dolazi u trenutku kada su na snazi sankcije protiv Rusije koje zabranjuju kupovinu tog oružja iz Rusije.

“Sama ideja pokreće mnoga pitanja. Ako neko želi da uradi ovaj posao zakonito, u skladu sa svim pravilima, onda bi trebalo da razgovaraju o tome sa nama. Inače, to je ilegalno kopiranje ruskih proizvoda. Drugim riječima, to je krađa “, rekli su iz Rosteca.

Potražnja za Kalašnjikovim porasla je širom svijeta nakon što su SAD, a kasnije i Evropska unija, najavile zabranu uvoza proizvođača u 2014. godini.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica