Руси бијесни због “калашњикова”: Американци, то је крађа

Агенције
Руси бијесни због “калашњикова”: Американци, то је крађа

Руска државна компанија Ростек саопштила је да је најављена производња руског оружја у САД – крађа.

Компанија тврди да свако ко прави оружје без одговарајуће дозволе прави прекршај.

Ростек има већинску удио у Калашњикову, који производи чувену пушку АК-47.

Ова изјава из Ростека долази послије медијских натписа да америчка војска жели да охрабри домаће произвођаче оружја да направе копије руског оружја.

Специјалне снаге америчке војске намјеравају да покрену производњу оружја базираног на руским технологијама. Наводно, америчка команда за специјалне операције је већ понудила грантове компанијама које би могле да открију и побољшају технологију митраљеза Калашњиков, модернизованог крупнокалибарског НСВ Утес и да произведу њихове копије.

Притом, америчка војска затражила је од потенцијалних произвођача да сами пронађу скице, неопходне компоненте и материјале, јер им команда неће помоћи у томе.

Ово све долази у тренутку када су на снази санкције против Русије које забрањују куповину тог оружја из Русије.

“Сама идеја покреће многа питања. Ако неко жели да уради овај посао законито, у складу са свим правилима, онда би требало да разговарају о томе са нама. Иначе, то је илегално копирање руских производа. Другим ријечима, то је крађа “, рекли су из Ростеца.

Потражња за Калашњиковим порасла је широм свијета након што су САД, а касније и Европска унија, најавиле забрану увоза произвођача у 2014. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана