Rukovodstvo “Amnestija” palo zbog optužbi zaposlenih

Agencije
Rukovodstvo “Amnestija” palo zbog optužbi zaposlenih

NjUJORK - Većina rukovodećih pozicija organizacije “Amnesti Internešenela” ostaće upražnjena nakon što je procurio uznemirujući izvještaj o uslovima rada u toj svjetski poznatoj nevladinoj organizaciji koja preduzima akcije u cilju zaštite i promocije ljudskih prava.

“Bivši rukovodeći tim 'Amnesti Internešenela', koji su sačinjavala sedmorica direktora, rasformiran je te je sve njegove dužnosti preuzeo tranzicioni tim. On će raditi sve dok se ne popune sve pozicije u novom četvoročlanom rukovodećem timu, što očekujemo do kraja 2019. godine”, potvrdio je portparol AIja za BBC.

Kako javlja BBC, jedan od zaposlenih “Amnestija” opisao je kako tamo vlada “toksična kultura tajnovitosti i nepovjerenja”.

Objavljeno je da su sedmorica direktora AI-ja ponudila svoje ostavke, a vjeruje se kako su njih petorica, čija su radna mjesta bila u Londonu i Ženevi, već napustila organizaciju.

Londonski list “The Times” javlja da bi trebalo da dobiju “izdašne otpremnine”.

Glavni sekretar “Amnestija” Kumi Naidu prošle godine je naredio nezavisnu istragu nakon što su dvojica zaposlenika lani počinila samoubistvo.

BBC u izvještaju o turbulentnim događajima u “Amnesti Interešenelu” podsjeća da se u maju 2018. u njihovoj kancelariji u Parizu ubio 65 godišnji Gaetan Mutu. Ostavio je oproštajno pismo u kojem je progovorio o stresu koji je doživio na svom radnom mjestu te iscrpljenosti od pretjeranog rada. Istraga je pokazala kako se “osjećao zapostavljenim i napuštenim”.

Samo šest sedmica kasnije sebi je život oduzela i 28-godišnja pripravnica u ženevskoj kancelariji AIja Rozalind Mekgregor. Samoubistvo je izvršila u svom porodičnom domu u britanskom Sariju.

Istraga je u njenom slučaju utvrdila kako su tragičnom raspletu prethodili događaji iz privatnog života, ali njena porodica je odlučna u svojim tvrdnjama da su u “Amnestiju” mogli učiniti više kako bi pomogli njenom mentalnom zdravlju.

Tokom nezavisne istrage ispitano je 475 zaposlenih, a rezultati objavljeni prošle sedmice otkrivaju kako su mnogi od njih svjedočili o slučajevima zlostavljanja koje su doživjeli od svojih šefova. Menadžeri bi na sastancima ponižavali zaposlene te im, između ostalog, govorili:

 ”Trebalo bi da daš otkaz. Ako ostaneš, tvoj život će biti bijedan”. Otkriveni su i brojni slučajevi rasne i rodne diskriminacije, a odnos zaposlenih i direktora opisan je tvrdnjom “mi protiv njih”.

“U mnogim razgovorima sa zaposlenima radna kultura u 'Amnestiju' opisuje se kao toksična još od hiljadu devetsto devedesetih”, navodi se u izvještaju.

Sindikat zaposlenih “Unite”, čiji su članovi zaposleni u kancelarijama “Amnestija” širom svijeta, kaže kako je jedan od troje zaposlenih iskusio zlostavljanje na poslu od 2017. godine do sada.

“Amnesti” nije jedina organizacija za ljudska prava koja se našla na udaru zbog tretmana svojih zaposlenih.

Ranije ove godine otkrilo se da je uznemiravanje na radnom mjestu česta pojava i u “Oksfamu”, velikoj britanskoj humanitarnoj organizaciji, a prošle godine se i organizacija “Save the Children” našla u centru skandala nakon ozbiljnih optužbi zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana