Расте број мртвих у Триполију, бомбардован једини оперативни аеродром

Танјуг
Расте број мртвих у Триполију, бомбардован једини оперативни аеродром

Триполи - У борбама у либијској престоници Триполију до сада је убијено 49 особа, укључујући и цивиле, указују подаци Уједињених нација.

Од почетка сукоба прошле недјеље расељено је, према подацима УН, 2.800 лица, преноси АП.

Координатор УН у Либији Марија де Ваље Ривиеро изјавила је да због сукоба хитне службе нису у могућности да помогну повређенима и цивилима.

Упозорила је да ће сукоби погоршати стање у мигрантским камповима у главном граду Либије.

Министарство здравља у Триполију саопштило је раније данас да је у сукобима страдало најмање 25, а рањено 80 људи.

Међу мртвима има бораца са обије стране и цивила, укључујући и читаву породицу, саопштио је портпарол Министарства здравља за Ројтерс. У Либији су од прошле седмице обновљени сукоби када је Либијска национална армија (ЛНА) предвођена Калифом Хафтаром са истока кренула у освајање запада земље и центра Триполија, гдје контролу има међународно призната влада, предвођена Фајезом Сарајем.

Сарај је узвратио “новом Гадафију”, како Хафтара називају његови противници, операцијом “Вулкан гнева”, ради одбране престонице Либије.

Од пада бившег лидера Либије Муамера Гадафија, земља је ушла у нестабилности са двије супростављене администрације и низом оружаних група које се боре за власт и контролу над нафтним пољима.

Од љета 2014. године политички је подјељена на двије владе - самопроглашену на истоку земље, под контролом Калифе Хафтара (75), и међународно признату владу, са сједиштем у Триполију, са премијером Фајезом Сарајем.

Борбени авиони Либијске националне армије (ЛНА) под командом Калифа Хафтара извршили су напад на аеродром Митига који је једини оперативан у Триполију, јавио је ТВ канал Ал Хадат.

У исто вријеме, ТВ канал Скај њуз Арабија јавио је да је напад био усмјерен на полетно-слетну стазу у близини зграде аеродрома, преноси ТАСС.

Раније је ЛНА саопштила да ће напасти сваки аеродром на западу земље који се користи за борбене мисије. Војни аеродром Митига се од 2014. године користи као главно саобраћајно средство у комуникацији са свијетом од када је међународни аеродром у Триполију ван оперативне функције.

Борбе су данас ескалирале у Триполију када је Либијска национална армија предвођена Калифом Хафтаром са истока кренула у освајање запада земље и центра Триполија, гдје контролу има међународно призната влада, предвођена Фајезом Сарајем.

За сада нема инструкција за евакуацију држављана Србије у Триполију, они немају никаквих притужби, нити је било позива да је неко угрожен, изјавио је данас за Тањуг отправник послова у Амбасади Србије у Либији, Градимир Гајић, не искључујући могућност да би ситуација, како каже, могла да се преокрене.

Гајић каже да је у свакодневној комуникацији са грађанима Србије који живе и раде у Триполију.

“Они редовно иду на посао. Запослени у болници на периферији града кажу да су потпуно безбједни, да немају проблема... За сада је све у реду, али то не значи да не може да се окрене у другом смјеру. Наши грађани углавном живе са тим већ дуго и није први пут да се ово дешава. Често се дешавало, тако да су на неки начин, условно речено, навикнути на овакве ситуације”, навео је Гајић у телефонској изјави.

За сада проблема нема, ситуација се не мијења, повремено се, каже, чују детонације и пуцњава, али би ситуација могла да ескалира сваког часа.

“Инструкције за евакуацију српских држављана и дипломатског особља за сада не постоје”, истиче Гајић.

Додао је, међутим, да српски држављани не би не жељели да буду евакуисани.

“Наше мишљење, на основу искуства, је да они не би желели да се евакуишу, сем уколико дође до драстичне промене безбедносне ситуације. Наших људи у Триполију има стотинак, можда свеукупно 300, раде већ деценијама и нису спремни на тако нешто (евакуацију). Једино уколико баш ескалира ситуација. Они овде раде дуго, шаљу породицама новац, живе од тога”, рекао је Гајић.

Иначе, раније данас АП је јавио да су САД, због “безбедносних услова на терену”, повукле дио својих војника из Либије.

Позивајући се на команданта америчке војске за Африку, генерала Томаса Валдхаусера, агенција је пренијела да је “безбједносна ситуација на терену у Либији комплексна и непредвидива”.

Наводи да генерал није дао податке о томе колико војника је повучено из Либије, нити колико их је остало у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана