Путин спреман да разговара са Трампом

Срна
Путин спреман да разговара са Трампом

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да је спреман да разговара са предсједником САД Доналдом Трампом, уколико то жели, али да би Трампова предсједничка кампања могла да закомпликује односе Москве и Вашингтона.

Он је током годишњег телевизијског програма “Директна линија са Владимиром Путином” рекао да је дијалог увијек потребан.

“Наравно, уколико америчка страна покаже заинтересованост, ми смо спремни за дијалог”, истакао је Путин.

Путин је нагласио да би предизборна кампања америчког предсједника могла да закомпликује ситуацију, јер су сви свјесни онога што се дешава у унутрашњој политици САД и да постоји велики број ограничавајућих фактора, чак и ако Трамп жели да разговара са Русијом.

Руски предсједник рекао је да Русија и САД имају о много чему да разговарају, укључујући стратешку нуклеарну стабилност, након што су обје стране саопштиле да ће престати да се придржавају Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета, који је потписан 1987. године.

Трамп је раније изјавио да очекује да ће се састати са Путином сљедеће седмице током самита Групе 20, који се одржава у Осаки, иако руска страна тврди да до сада није добила званичан позив на такве разговоре.

Путин каже да би разговори, уколико се одрже, могли да помогну да се поново успоставе нормални односи Русије и САД, укључујући на пољу економије.

Руски лидер додао је да жели да Москва и Вашингтон разговарају и о сајбер безбједности.

Односи САД и Русије и даље су затегнути због свих питања која се тичу Сирије, Украјине и Венецуеле, као и због оптужби да се Москва мијешала у америчке изборе 2016. године, што је руска страна у у више наврата негирала.

Путин је раније овог мјесеца изјавио да се односи Русије и САД све више погоршавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана