Путин: Поштујте међународно право, сјетите се Југославије

Спутњик
Путин: Поштујте међународно право, сјетите се Југославије

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин још једном је позвао да се поштује међународно право како би се избјегле ситуације сличне бомбардовању Југославије.

Одговарајући предсједнику Финске Саулију Нинистеу, који је рекао да је Русија сама крива за санкције, Путин је подсјетио да би било какве санкције биле легалне прво треба да их одобри Савјет безбједности УН, а у овом случају тога нема, па су мјере уведене против Русије нелегалне.

“Нико не уводи санкције против оних који доводе земље у ситуацију да морају да предузимају мјере како би заштитиле своје интересе. Вратимо се поштовању елементарних норми међународног права и Повеље УН и можда онда нећемо морати да мислимо о посљедицама бомбардовања Југославије и стварима у вези са сличним, грубим кршењима међународног права”, истакао је руски предсједник.

Он је позвао да се свијет врати нормалном политичком животу и постане свјестан да је међусобно зависан.

“Треба да радимо заједно ако мислимо да постигнемо заједнички резултат”, додао је Путин.

Шеф Кремља је подсјетио и да је Европска унија претрпјела већу штету због антируских мјера од саме Русије, наводећи податак Европске комисије за 2015. и 2016. годину према којем су губици изазвани санкцијама износили око 50 милијарди, док се губици Русије процјењују на између 25 и 26 милијарди евра.

Према оцјенама њемачких званичника, Њемачка је због неостварене зараде претрпјела штету у износу од 56 милијарди евра, док штета за Русију износи три пута мање, констатовао је Путин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана