Путин: Не знам за трећи, четврти свјетски рат водиће се палицама

Танјуг
Путин: Не знам за трећи, четврти свјетски рат водиће се палицама

Москва - Руски предсједник Владимир Путин почео да одговара на питања грађана у оквиру редовног годишњег програма “директна линија”.

Питања је, према наводима организатора, до сриједе у 12 сати по московском времену стигло више од 1.385.000.

Према наводима организатора, највећи број питања стигао је путем телефона 803.135, а неки су користили СМС поруке (око 317.000 њих), док су други упутили питања преко ММС поруке (више од 31.500 њих).

Прво питање водитеља постављено Путину тицало се сиве економије, а предсједник Русије је одговорио да се Русија креће према “стабилној бијелој боји”. “Ако се говори у таквим категоријама: бијела, црна и сива - ми се крећемо према стабилној бијелој боји”, одговорио је предсједник, а преноси руска агенција Тасс.

Русија је, према његовим ријечима, кренула путем одрживог економског раста, а у прилог томе говори раст индустрије и пољопривреде.

Одговарајући на питање о трећем свјетском рату, руски лидер је подсјетио на Ајнштајнове ријечи. “Не знам каквим оружјем ће се водити трећи свјетски рат, али четврти ће се водити палицама и камењем”, рекао је Путин, додајући да би такав рат имао најпогубнији утицај на човјечанство. “Свест о томе да би нови свјетски рат могао бити крај цивилизације нас мора држати подаље од глобалних сукоба”, изјавио је Путин.

“Није било глобалних сукоба, јер је у свијету међу водећим силама успостављен стратешки паритет. Без обзира колико то звучало непријатно, рећи ћу вам. Страх од међусобног уништења обуздавао је и присиљавао војне силе да се међусобно поштују”, нагласио је Путин, преноси Тасс.

Он је додао и да је вријеме да се сједне за преговарачки сто и да се направи модерна шема европске и међународне безбједности. Путин се током емисије уздржао да одговори када би односи са Западом могли да се побољшају и истакао да Москва мора да штити своје интересе.

“Не могу да дам тачан временски оквир, али могу да појасним услове за то. За Русију јасно је да морамо да заштитимо своје интересе и да то стално радимо, без грубих и необичних метода, али морамо да заштитимо наше интересе у сферама економије и безбједности”, рекао је Путин.

Према његовим ријечима Русија увијек тражи компромисе и додао да ће се притисак на Русиују окончати када западни партнери схвате да су методе које користе “неефикасне, контрапродуктивне и штетне за све”. “Они Русију виде као претњу. Они сматрају да Русија постаје њихов конкурент. Ја на то гледам као на погрешну политику”, рекао је Путин.

Питања упућена шефу руске државе тичу се транспортне комуникације с Кримом, састанка с америчким предсједником Доналдом Тампом, ситуације у вези с новинаром Аркадијем Бабченком, који је недавно исценирао сопствено убиство у Кијеву....

Појединци су поставили предсједнику и личнија питања, као на примјер да ли се плаши политичких ривала и да ли мисли да ће руски фудбалски тим проћи групу на предстојећем Свјетском првенству у Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана