Путин: Договорићу се с Зеленским о заједничком држављанству

Глас Српске
Путин: Договорићу се с Зеленским о заједничком држављанству

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин очекује да ће успјети да се договори са новоизабраним предсједником Украјине Владимиром Зеленским ако буде говора о заједничком држављанству.

“Одлично”, оцјенио је шеф руске државе ријечи Владимира Зеленског о томе да је спреман да изда украјинске пасоше свим Русима.

“Много пута сам говорио да су Украјинци и Руси братски народи и више од тога. Уопште сматрам да је то један народ. Ако будемо имали заједнички пасош, од тога ће имати користи и Руси и Украјинци”, додао је Путин након уручења медаља “Херој рада”.

Он је додао да би било поштено да се бившем предсједнику Грузије Михаилу Сакашвилију врати украјински пасош.

“Што се тиче слобода, вјероватно би било боље да се почне, не са Русима, већ са, на примјер, Грузијцима. На примјер, било би поштено да се врати украјински пасош човјеку који је раније био Грузијац, а данас се сматра Украјинцем. Мислим на Сакашвилија”, додао је Путин.

“Он је на незаконити начин изгубио држављанство, протеран је незаконито из земље. Он би требало да се врати и врате му се нарушена права”, додао је председник Русије. Он сматра да било би добро да се врате права и другим грађанима Украјине који су морали да напусте земљу, спасавајући се од прогона.   

Новоизабрани предсједник Украјине Владимир Зеленски је раније реаговао на одлуку Русије да упрости издавање пасоша грађанима Украјине, рекавши да Москва тиме “покушава да намами грађане Украјине”. Он је изразио сумњу да ће то многи Украјинци пожелети. Он је такође нагласио да ће Украјина давати украјинске пасоше свима “који су спремни да се боре за слободу”.   

Раније је предсједник Русије Владимир Путин изјавио да Русија не даје могућност добијања руског држављанства само људима који живе у ЛНР и ДНР, разматраће се могућност да се поједностави издавање руског држављанства за све грађане Украјине.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана