Пукла брана у Бразилу: Најмање 200 несталих, страх од ширења токсичког отпада

Танјуг
Пукла брана у Бразилу: Најмање 200 несталих, страх од ширења токсичког отпада

Сао Пауло - Рударска брана која је пукла данас на југоистоку Бразила поплавила је подручје у близини насеља Вила Фертеко, што је изазвало страх од ширења токсичког отпада и могућег загађења животне средине, најмање 200 људи је нестало.

Ватрогасци су издали саопштење у ком наводе да је више десетина особа заробљено на мјесту несреће.

Бразилска рударска компанија Вале СА доставила је данас саопштење у коме је навела да још нема информаиција о жртвама или повријеђенима на брани у држави Минас Жераис, али су пренијели да је рударски отпад стигао до насеља Вила Фертеко и до административне канцеларије државе Минас Жераис .

Дијелови града су евакуисани и локални ватрогасци су спасавали људе хеликоптером и копненим возилима, преноси АП.

Локални телевизијски канал ТВ Рекорд приказао је ватрогасни хеликоптер који је летио неколико центиметара од тла док је подизао жену прекривену блатом из отпада.

Други локални ТВ канал приказао је видео снимак на коме ватрогасци објашњавају које је подручје угрожено рударским отпадом.

Предсједник Жаир Болсонаро објавио је на Твитеру да жали због овог инцидента као и да је послао тројицу министара у ову област, преноси агенција.

Још једна брана којом управља највећа рударска компанија у Бразилу, Вале и аустралијска рударска компанија БХП Билитон срушила се у Мариани, Минас Жераис, 2015. године, што је био директни узрок за 19 смртних случајева и пресељење више стотина људи из њихових кућа, то се сматра највећом еколошком катастрофом у бразилској историји.

Два сата након несреће, акције Вале пале су за 10 одсто на Њујоршкој берзи, саопштио је АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана