Pucnjave u džamijama u Novom Zelandu, najmanje 49 mrtvih, na oružu Obilić,a u autu pjesma o Karadžiću

Agencije
Pucnjave u džamijama u Novom Zelandu, najmanje 49 mrtvih, na oružu Obilić,a u autu pjesma o Karadžiću

Najmanje 49 osoba je ubijeno u pucnjavama u dve džamije na Novom Zelandu, a više od 20 ljudi je ranjeno.

To je objavio policijski komesar Majk Buš, uz navode da je u jednoj džamiji ubijena 41 osoba, u drugoj sedam, a jedna je podlegla povredama u bolnici.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je rekla da se ovakav događaj može opisati samo "kao teroristički napad" i dodala je da je Novi Zeland podigao stepen bezbjednosne prijetnje na najviši nivo, prenosi BBC.

Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstrimističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.

Buš je istakao da je napad bio dobro planiran, kao i da će napadač u subotu biti izveden pred istražnog sudiju.

Jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu je na oružju koje je koristio ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova, a u automobilu, kojim se dovezao, reprodukovao je pjesmu posvećenu Radovanu Karadžiću.

Napadač je uhapšen, kao i još tri osobe.

Mediji su prenijeli da je policija deaktivirala nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava koje su bile zakačene za motorna vozila.

"Napadač je upao u džamiju Masdžid Al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka. On je bjelac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir", rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud.

Pucnjava se dogodila i u džamiji Linvud Masdžid.

Svjedoci kažu da su vidjeli muškarca koji nosi kamuflažno odjelo i kacigu kako izlazi iz džamije poslije pucnjave, a nepotvrđeni izvještaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske vjeroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, prije nego što se odvezao motornim vozilom.

Policija je uhapsila četiri osobe, uključujući i jednu ženu, a javni objekti su zatvoreni kao i sve džamije na Novom Zelandu.

Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.

Na oružju "Obilić", u autu – pjesma o Karadžiću

Jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu je na oružju koje je koristio ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova.

Brenton Tarant, 28-godišnji Australijanac je u automobilu, kojim se dovezao do džamije u kojoj je ubio desetine ljudi, slušao i pjesmu posvećenu Radovanu Karadžiću.

“Porijeklo jezika kojim govorim je evropsko, moja kultura je evropska, moja politička ubijeđenja su evropska, moja filozofska uvjerenja su evropska, moj identitet je evropski i, najvažnije, moja krv je evropska. Šta je Australijanac nego pijani Evropljanin? Šalim se, ali Australija je evropska kolonija”, naveo je Tarant.

On je dodao i da sebe opisuje kao etnonacionalistu i ekofašistu, komunistu, anarhistu i libertarijanca.

“Na oružju i okvirima za municiju je ispisao imena i nekoliko srpskih vojnih figura, uključujući Miloša Obilića, Baju Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova. Uoči napada je slušao muziku na srpskom jeziku, pjesmu posvećenu Radovanu Karadžiću”, dodaje se.

Srpski mediji su naveli da se radi o pesmi “Od Bihaća do Petrovca sela”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana