Пуцњаве у џамијама у Новом Зеланду, најмање 49 мртвих, на оружу Обилић,а у ауту пјесма о Караџићу

Агенције
Пуцњаве у џамијама у Новом Зеланду, најмање 49 мртвих, на оружу Обилић,а у ауту пјесма о Караџићу

Најмање 49 особа је убијено у пуцњавама у две џамије на Новом Зеланду, а више од 20 људи је рањено.

То је објавио полицијски комесар Мајк Буш, уз наводе да је у једној џамији убијена 41 особа, у другој седам, а једна је подлегла повредама у болници.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн је рекла да се овакав догађај може описати само "као терористички напад" и додала је да је Нови Зеланд подигао степен безбjедносне пријетње на највиши ниво, преноси ББЦ.

Потврдила је да су у притвору четири особе са екстримистичким ставовима, али да нису били ни на једној полицијској листи сумњивих.

Буш је истакао да је напад био добро планиран, као и да ће нападач у суботу бити изведен пред истражног судију.

Један од нападача на џамије на Новом Зеланду је на оружју које је користио исписао имена Милоша Обилића, Баје Пивљанина, Новака Вујошевића, Марка Миљанова, а у аутомобилу, којим се довезао, репродуковао је пјесму посвећену Радовану Караџићу.

Нападач је ухапшен, као и још три особе.

Медији су пренијели да је полиција деактивирала неколико импровизованих експлозивних направа које су биле закачене за моторна возила.

"Нападач је упао у џамију Масџид Ал Нор десетак минута по почетку молитве и отворио ватру. Испалио је десетине, ако не и стотине метака. Он је бјелац, плаве косе, ниског раста, носио је шлем и панцир", рекао је очевидац Ахмад ал-Махмуд.

Пуцњава се догодила и у џамији Линвуд Масџид.

Свједоци кажу да су видјели мушкарца који носи камуфлажно одјело и кацигу како излази из џамије послије пуцњаве, а непотврђени извјештаји упућују на проналазак бомбе у непосредној близини.

Локално становништво муслиманске вјероисповести је наводно јурило нападача из Линвуд џамије и пуцало на њега, прије него што се одвезао моторним возилом.

Полиција је ухапсила четири особе, укључујући и једну жену, а јавни објекти су затворени као и све џамије на Новом Зеланду.

Један од нападача је идентификован као Брентон Тарант, а медији преносе да је он на свом Фејсбук профилу уживо преносио напад, за који је сам истакао да је терористичке природе.

На оружју "Обилић", у ауту – пјесма о Караџићу

Један од нападача на џамије на Новом Зеланду је на оружју које је користио исписао имена Милоша Обилића, Баје Пивљанина, Новака Вујошевића, Марка Миљанова.

Брентон Тарант, 28-годишњи Аустралијанац је у аутомобилу, којим се довезао до џамије у којој је убио десетине људи, слушао и пјесму посвећену Радовану Караџићу.

“Поријекло језика којим говорим је европско, моја култура је европска, моја политичка убијеђења су европска, моја филозофска увјерења су европска, мој идентитет је европски и, најважније, моја крв је европска. Шта је Аустралијанац него пијани Европљанин? Шалим се, али Аустралија је европска колонија”, навео је Тарант.

Oн је додао и да себе описује као етнонационалисту и екофашисту, комунисту, анархисту и либертаријанца.

“На оружју и оквирима за муницију је исписао имена и неколико српских војних фигура, укључујући Милоша Обилића, Бају Пивљанина, Новака Вујошевића, Марка Миљанова. Уочи напада је слушао музику на српском језику, пјесму посвећену Радовану Караџићу”, додаје се.

Српски медији су навели да се ради о песми “Од Бихаћа до Петровца села”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана