Прва Путинова велика одлука у новом мандату

Агенције
Прва Путинова велика одлука у новом мандату

Москва - Русија планира смањење војног буџета и улагање од 162 милијарде долара у здравство, образовање и инфраструктуру, пише Блумберг у тексту о плановима Владимира Путина у новом предсједничком мандату.

Овим поводом се огласио и Кремљ, који је демантовао суму о којој је ријеч, али је потврдио да такав план постоји.

План о потрошњи 162 милијарде долара разматра се веć неколико мјесеци и очекује се да буде претворен у декрет убрзо након Путинове инаугурације 7. маја, наводе анонимни извори за Блумберг, а преноси РТ.

Ове мјере уводе се како би се подигао животни стандард руских грађана, што је Путин обеćао у годишњем обраćању прошлог мјесеца. Један од циљева је и стимулисање раста руске економије која се опоравља од рецесије и западних санкција.

Новац који ćе бити уложен у изградњу и одржавање путне мреже, као и других видова транспортне инфраструктуре, биćе увеćан за треćину. Издвајања за здравство и образовање биćе повеćана за 20 одсто.

То значи да ćе Русија у инфраструктуру уложити око 11,3 одсто БДП-а током наредних шест година, у односу на девет одсто, колико улаже сада.

Повеćање потрошње биćе компензовано смањењем трошкова у другим областима, укључујуćи одбрану.

Алокација ових средстава могла би да почне веć ове године, али највеćе повеćање очекује се послије 2020.

Песков: Сума није истинита

"Указ је био формулисан и пројектован у наведном року и фактички је веć завршена његова припрема, експертско мишљење. Такав документ је заиста у припреми и биćе представљен шефу државе. Кад он буде сматрао да треба да буде потписан, информисаćемо вас", рекао је Дмитриј Песков, портпарол Кремља. Међутим, према ријечима Пескова, сума није истинита, прије свега, о трошкови за медицину, образовање и инфраструктуру. Песков такође није спомињао смањење војног буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана