Protivpožarni sistem u Notr Damu bio neispravan?

B92
Protivpožarni sistem u Notr Damu bio neispravan?

Pariz - Francuski istražitelji smatraju da je požar na katedrali Notr Dam počeo u središtu krova i da je možda postojao problem sa protuvpožarnim sistemom, otkrio je danas policijski izvor za CNN, nakon što su pregledani brojni amaterski videozapisi i fotografije prolaznika koji su se zatekli na mjestu požara u ponedjeljak.

Isti izvor kaže da se istražitelji sada koncentrišu na dva potencijalna problema vezana za izbijanje požara.

Prvo, moguće je da je postojao problem sa senzorima za vatru, a drugi problem vodi prema dizalici za radnike na skeli, ali oko toga nisu otkrili više detalja.

Što se tiče problema senzora za požar, dva redara u katedrali izjavila su policiji da su prvi put primjetili vatru kad je već kuljala tri metra u vazduh oko 18.40 sati, što ukazuje na to da senzori možda nisu ispravno radili, rekao je policijski izvor CNN-u.

Prvi alarm je zazvonio u 18.15 sati. Na sigurnosnim kontrolnim ekranima u katedrali Notr Dam bljesnuo je signal koji pokazuje da senzor šalje upozorenje.

Prema policijskom izvoru, dvojica redara otišla su da provjere lokaciju, ali u to vrijeme nisu videli ništa. Kada je drugi alarm zazvonio u 18.43 sati oni su otišli na vrh katedrale i tada su vidjeli plamen.

Uz to, pariski tužitelji istražuju da li je kratki spoj u instalacijama izazvao požar koji je zahvatio katedralu.

Sudski izvor izjavio je da "ne isključuju nikakvu hipotezu u ovoj fazi", rekavši da to nije njihov jedini smjer istrage.

U vrijeme požara katedrala je bila u fazi obnove. Neki su bacili sumnju na firme koje su se bavile radom na 150 godima starom tornju, koji se u ponedjeljak srušio, dok je oko njega kuljao plamen, prenosi B92.net.

Od četiri firme koje su sklopile ugovore za obnovu u Notr Damu, dvije su - firme za skele 'Europe Echafaudage'' i konzervatori umjetnosti 'Socra'', imale radove, ali ni jedna od njih nije imala radnike u vreme izbijanja požara.

Požar je devastirao velike dijelove 850 godina starog zdanja prije nego što su ga vatrogasci konacno uspjeli ugasiti poslije devet sati borbe s vatrenom stihijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana