Принц Салман наредио убиство Кашогија?

Срна
Принц Салман наредио убиство Кашогија?

Вашингтон - Америчка Централна обавјештајна агенција /ЦИА/ изразила је увјерење да је саудијски принц Мохамед бин Салман наредио убиство новинара Џамала Кашогија у конзулату у Истанбулу, изјавили су данас извори упознати са истрагом.

Исти извори рекли су дневнику “Вашингтон пост” да је ЦИА о својој процјени обавијестила америчку Владу, која се не подудара са тврдњама саудијских власти да принц Салман није био умијешан у убиство новинара.


Бијела кућа и Стејт департмент одбили су да коментаришу писање листа.

“Тврдње наведене у овој наводној процјени су погрешне. Свакодневно чујемо разне теорије без основе за сличне спекулације”, саопштено је из Амбасаде Саудијске Арабије у Вашингтону.

Амерички предсједик Доналд Трамп и остали чланови његове администрације раније су истицали да Саудијска Арабија мора да одговара за било какву умијешаност у убиство Кашогија, али су истовремено указивали и на важност америчко-саудијског савеза.

Трампова администрација је у четвртак 15. новембра увела санкције за 17 саудијаца због њихове улоге у Кашогијевом убиству, али бројни конгресмени сматрају да би Вашингтон требало да заузме оштрији став.

Кашоги, који је био оштар критичар саудијских власти и писао је за лист “Вашингтон пост”, убијен је 2. октобра у саудијском Конзулату у Истанбулу гдје је отишао по документе неопходне за вјенчање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана