Примјена силе у СРЈ била “неопходна и легитимна”

Срна
Примјена силе у СРЈ била “неопходна и легитимна”

Брисел - НАТО и послије 20 година сматра да је примјена силе у СР Југославији /СРЈ/ без одобрења Савјета безбједности УН била неопходна и легитимна и да је бомбардовање постигло свој циљ, саопштила је прес-служба Алијансе за “Спутњик”.

Саговорник “Спутњика” је изјавио да је НАТО започео операцију у марту 1999. “с циљем да се заустави хуманитарна катастрофа која се тада одвијала на Косову”.

“Ова одлука је била донесена након више од годину дана борби на Косову и неуспјеха међународних дипломатских напора за рјешавање конфликта. Операција НАТО-а је услиједила након више од годину дана интензивних напора УН и контактне групе, чији члан је била и Русија, за постизање мировног рјешења”, рекао је чиновник НАТО-а.

Према његовим ријечима, Савјет безбједности УН је “више пута карактерисао кршење људских права на Косову и пораст броја избјеглица, прогнаних из својих домова, као пријетњу међународном миру и безбједности”.

Према подацима Алијансе, до краја 1998. године више од 300.000 људи са Косова су напустили своје куће.

“Споразуми о прекиду ватре су кршени, док су преговори зашли у ћорсокак. Узимајући у обзир пораст кризе, примјена силе НАТО-а је било потребна и легитимна”, навео је саговорник из НАТО-а.

У Алијанси сматрају да је циљ операције био да се “стави тачка на све ратне акције и репресије против цивила на Косову, да се осигура повратак избјеглица и дозволи приступ хуманитарним организацијама”.

“Ваздушна кампања је постигла циљ. У јуну 1999. године СР Југославија је пристала да повуче своје снаге са Косова. Насиље је прекинуто и избјеглице су могле да се врате кући”, изјавио је чиновник Алијансе.

Он је додао да је међународни контингент КФОР-а касније “помогао у осигурању безбједности на Косову и у региону у цјелини”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана