Праунук француског генерала: Срамота ме пред Србијом

Агенције
Праунук француског генерала: Срамота ме пред Србијом

Париз - Пјер Траније, праунук француског генерала из Првог свјетског рата, упутио је јуче писмо француском предсједнику Емануелу Макрону у којем осуђује протокол обиљежавања вијека од краја Првог свјетског рата.

Савез Срба Француске објавио је то писмо у цјелости на свом налогу на “Фејсбуку”, истичући да је његов прадеда, генерал Шарл Траније, с француском коњицом и српским трупама ослободио Ниш, Скопље, Прокупље и Свилајнац.

- Приликом свечане комеморације 11. новембра 2018, указали сте част многим шефовима држава. Међутим, осјећам у свом тијелу и својој крви срамоту коју сте учинили господину Александру Вучићу, предсједнику Србије, чијој се мирноћи дивим. На његовом мјесту, направио бих невиђен скандал. Која велика побједа на западном фронту би оправдала њемачку капитулацију 1918. године? - пише Пјер Траније у писму француском предсједнику Емануелу Макрону.

Траније указује да су његов прадједа и генерал Франше Д'Епере са српским генералима “по цијени невјероватних патњи извојевали предају и капитулацију бугарске војске, заробили једанаесту њемачку армију, капитулирале су и Турска и Аустрија отварајући пут до Берлина”.

Рат је, наводи, добијен на источном Солунском фронту, а Њемачка, није се више могла носити са сукобом.

- Хероји тог рата су француски, српски, грчки, енглески и италијански војници. Они који је требало да буду почаствовани у овој стогодишњици су управо Срби које сте искључили, Енглези, Грци, Италијани и, наравно, Американци. Подсјећам Вас да су се Руси повукли 1917. године - стоји у писму.

Пјер Траније поставља питање “гдје је Француска” и да ли је постала “роб Сједињених Америчких Држава”.

- Ви сте указали част нашим непријатељима умјесто нашим освједоченим пијатељима! Каква нискост. Знајте да су Срби поносни и веома везани за Француску, али Ви желите завршити поткопавање односа, посао који је покренуо Жак Ширак - наводи се у писму Транијеа предсједнику Француске.

Потписник писма истиче да се стиди зато што је служио “млитаву државу док је у морнарици мислио да служи часну земљу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана