Пожаре подметнули с намјером да опљачкају куће?

Агенције
Пожаре подметнули с намјером да опљачкају куће?

Атина - Најмање 80 људи погинуло је у шумским пожарима који букте у околини Атине већ три дана, саопштила је јуче грчка ватрогасна служба. Евангелос Бурнус, градоначелник Рафине, рекао је да би број жртава могао да премаши 100.

Повријеђено је најмање 187 особа, укључујући 23 дјеце, док број несталих још није утврђен. Надлежне службе тренутно трагају за десетинама људи чија судбина није позната.

Грчки званичници сматрају да је могуће да су пожаре подметнуле особе које су намјеравале да опљачкају напуштене куће. Ватру је потом распирио вјетар, који је повремено достизао брзину од 100 километара на час.

- Петнаест пожара избило је истовремено на три различита фронта у Атини - рекао је владин портпарол Димитрис Цанакопулос и додао да је Грчка затражила од САД дронове да би “детектовала било какве сумњиве активности”.

И док грчка престоница санира посљедице катастрофалних пожара, броји жртве и трага за несталима, сви се питају како је могуће да је страдало толико људи.

Призори као у рату

Подсјетимо, за једну ноћ, практично, пожари су се предграђима Атине проширили таквом брзином да их је било више десетина у три фронта. Поједина предграђа, попут Матија, потпуно су уништена, а свједоци слике из тог дијела Атине описују као да је избио трећи свјетски рат.

Потрага за несталима и даље траје, а по друштвеним мрежама су направљене читаве акције потраге за члановима породица и родбине. Такође, материјална штета је огромна.

Једно од питања које је постављено је и како је могуће да је било толико жртава у престоници једне европске државе. Одговор је покушао да да репортер “Скај њуза”. Он тврди да је евакуација људи била организована на вријеме и да то није разлог страдања толиког броја људи.

- Иако је број жртава врло велик, много је људи евакуисано. Евакуација није лоше спроведена, него је пожар био толико силовит и дошао је толико брзо да људи нису могли да побјегну. Призори бјежања су такође врло хаотични. Пламен је захватао и конвоје аутомобила, тада су људи излазили из возила и бјежали ка мору. Неки су у томе успјели, а неки не. Због тога је ситуација била врло неизвјесна за хиљаде људи који су се заглавили у пожару - објаснио је он.

Његову причу потврдио је и становник предграђа које је највише страдало Матија, који је рекао да је, док је и сам бјежао од ватрене стихије, покушао да помогне двјема женама заробљеним у аутомобилу који је захватио пожар, али да у томе није успио.

- Говоримо о катастрофи библијских размјера у овом прекрасном подручју око Матија - описао је он.

Скакали с литице бјежећи од ватре

Такође, Димитри Пирос, шеф медицинских служби ЕКАВ-а, националног центра за хитну помоћ, изјавио је да су људи претрпјели стравичне повреде због брзине којом се шумски пожар проширио.

- Ватра је дошла као из бацача пламена - рекао је.

Многи су, према извјештајима локалних медија, страдали када су скакали с литица бјежећи од ватре.

Драган Дончевски, замјеник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Београд, објаснио је да је борба са таквом ватреном стихијом каква је захватила предграђа Атине толико тешка да било ко ко не учествује у њеном гашењу или не свједочи пожару не може то ни појмити.

И преживјели су посвједочили да се све одиграло за неколико минута и да је за свега сат све било уништено.

Грчка влада је прогласила тродневну жалост, заставе су спуштене на пола копља на свим важним институцијама у земљи, а све манифестације су отказане.

Врховни суд Грчке покренуо је истрагу која ће показати шта је узрок пожара који је за два дана однио 80 живота.

Један од могућих разлога је и људски фактор, каже новинар Слободан Марковић, дугогодишњи дописник из Атине. Он наводи да су подметнути пожари дугогодишњи проблем Грчке.

- Говори се о свакаквом могућем подметању и организованом плану, али је врло тешко у овом моменту рећи шта је. Али је извјесно да је неконтролисана градња, у ризичном подручју, са много објеката за госте, са кућама једом до друге, у шуми која може лако да се запали. То је основно и то је дугогодишњи проблем Грчке - навео је Марковић.

Италија, Њемачка, Пољска и Француска послале су авионе, возила и ватрогасце, а помоћ су понудиле Шпанија и Кипар.

Трагедија на меденом мјесецу

Потресне приче о страдалима и несталима преплавиле су грчке медије. Ирска млада која је са својим супругом била на меденом мјесецу у Грчкој повријеђена је у пожарима који су избили код Атине. Зои Холохан и Брајан О’Калаган Вестроп, обоје из Даблина, вјенчали су се прошлог четвртка, а боравили су близу популарног одмаралишта Мати, око 30 километара од Атине, које је једно од подручја највише погођених ватреном стихијом. Пар, старости око 40 година, покушао је да побјегне из свог хотела кад је ватра захватили то подручје и раздвојили су се.

- Призор је био потпуно хаотичан. Били су присиљени да побјегну из хотела право у пакао. Ускочили су у аутомобил који је пролазио, али су пламенови дивљали на обје стране - рекао је један свједок.

Млада је претрпјела опекотине по глави и рукама и тренутно се опоравља у грчкој болници, али је њен муж нестао. Њихови пријатељи и породица ишчекују вијести о Брајану.

Најгоре су прошли становници одмаралишта Мати, гдје је већина погинула у својим кућама или аутомобилима док су покушавали да се спасу. Припадници спасилачких служби нашли су тијела 26 жртава, међу којима има дјеце, у близини врха стијене са погледом на плажу. Само на том мјесту страдале су четири породице са дјецом. Претпоставља се да су тамо стигли покушавајући да побјегну пред ватреном стихијом.

Пожари Божја казна због Ципраса

Грчки митрополит Амвросије на свом блогу за катастрофалне пожаре који су однијели 74 живота оптужио је премијера Алексиса Ципраса и његов атеизам.

Наиме, грчки премијер Алексис Ципрас није вјерник па је грчки митрополит одлучио да искористити страшну трагедију у Грчкој да би устврдио да су стравични пожари заправо Божја казна за премијера невјерника.

- Атеистички премијер Алексис Ципрас изазвао је бијес Божји. Грчку су упропастили пожари и поплаве - написао је на свом блогу митрополит Амвросије.

Митрополит је затим повезао пожаре и чињеницу да се Ципрас није оженио својом дјевојком.

Туристи из БиХ нису угрожени

Амбасада БиХ у Атини није имала дојава да је било који држављанин БиХ који борави у Грчкој, коју су захватили катастрофални пожари, на било који начин угрожен и то је добра вијест за све из БиХ који бораве у овој земљи, изјавио је амбасадор Бранко Докић.

Он је истакао да је ситуација у Грчкој тешка и да пожари још нису угашени, али да су под већом контролом.

Нагласио је да се узрок пожара још не зна, али да изјава премијера Алексиса Ципраса да су пожари намјерно подметнути има основа.

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана