Poslanici u parlamentu Austrije vikali: Nisi u Bosni

Poslanici u parlamentu Austrije vikali: Nisi u Bosni 14.06.2018 00:14 | Tanjug

Beč - Austrijski parlament trenutno se bavi ksenofobičnim i seksističkim napadima na poslanicu “Liste Pilc” Almu Zadić, što je bila jedna od glavnih tema sednice.

Njoj je, na sjednici parlamenta, kada je bila za govornicom i obraćala se na vanrednoj sjednici posvećenoj aferi oko Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), jedan poslanik doviknuo “Nisi u Bosni”, a drugi “Alma, kod mene si bezbjedna”.

Najprije je dobacivanje “Nisi u Bosni. Ne miješajte to” pripisivano poslaniku Slobodarske partije (FPO) Vernernu Nojbauru, koji je to odbacio, a uvidom u protokol sjednice, ustanovilo se da mu je taj ispad greškom pripisan, pošto je te riječi izrekao poslanik Narodne partije (OVP) Johan Redler.

Zadić, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, odgovorila je na sjednici da ne vidi kakve veze ima Bosna sa BVT.

“To je bezobrazluk i nije prvi put da se moje porijeklo koristi u debati. To nema nikakve veze sa BVT, a i nije u saglasnosti sa dostojanstvom parlamenta”, rekla je ona.

Redler, kada se ustanovilo da je on bio taj koji je dobacivao Zadićki vezano za njeno porijeklo, poručio je da se nije radilo o uvredi, i da on ima “mnogo pozitivnih iskustava sa Bosnom”.

On je kazao da je potpuno u redu što je rekao jer je Bosna nesigurna zemlja sa korupcijom i drugim problemima, ne kao Austrija.

“Moja izjava nije ksenofobična. Kao prvo ja sam član grupe prijateljstva sa Bosnom, kao drugo u mojoj opštini Bad Erlah omogućio sam utičište 20 bosanskih porodica 1994...Imam porodicu u Bosni o kojoj se brinem, opremio sam bolnicu i stanicu Crvenog krsta u toj zemlji”, objasnio je Redler.

Istakao je da nije mogao da sluša da neko prikazuje Austriju kao nesigurnu zemlju, te da ide predaleko kada neko ko je iz Bosne, ko poznaje strahote rata, i kako izgleda nesigurna zemlja, Austriju karakteriše nesigurnom”.

Još jedno dobacivanje poslanici Zadić izazvalo je istu debatu.

Poslanik FPO Volfgang Canger, na optužbe poslanice “Liste Pilc” da se ne osjeća sigurno zbog rada ministra unitrašnjih poslova Herberta Kikla, poručio je poslanici “Alma, kod mene si bezbjedna”.

Zadić je ocijenila da je to dobacivanje bilo seksističko i da ga treba osuditi.

Šef poslaničkog kluba “Liste Pilc” Bruno Rosman osudio je ove ispade poslanika vladajućih partija i ocijenio da su “seksistički i rasistički”, te je zatražio izvinjenje.

Druga predsjednica austrijskog parlamenta Doris Bures kritikovala je još tokom sjednice način kojim se vodi debata.

Ona je kazala da se sve više narušava dostojanstvo parlamenta.

Prema protokolu sjednice, više od 30 puta je bilo dobacivanja od strane poslanika tokom govora Zadićke.

Predsjednik parlamenta Volfgang Sobotka poručio je da se jasno distancira od takvih dobacivanja i najavio da će na idućoj sjednici tematizovati ovakvo ponašanje poslanika.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica