Почела расправа о новом закону: Њемачка долази на Балкан по раднике

Агенције
Почела расправа о новом закону: Њемачка долази на Балкан по раднике

Берлин - Нацрт новог закона о досељавању радне снаге у Њемачку прослијеђен је у њемачки парламент, а у понедјељак је о његовој садржини одржана расправа у Одбору за унутрашње послове Бундестага.

Тиме је започела дуго очекивана процедура чији је циљ да олакша одлазак радника из трећих земаља у Њемачку и да смањи процедуралне кораке како би се максимално скратило вријеме прибављања документације и добијања радне визе.

Што се тиче БиХ, у нацрту је истакнуто да би биле олакшане одредбе које се односе на приступ њемачком тржишту рада за земље западног Балкана. Иако још није јасно коју ће коначну форму закон добити, с обзиром на то да је у нацрту истакнуто да њемачки Горњи дом има одређене резерве, може се очекивати да ће бити олакшан поступак добијања виза.

На примјер, у нацрту је истакнуто да досадашња искуства показују позитивне ефекте сада важеће одредбе о олакшаном приступу њемачком тржишту рада до 2020. године, из чега би се могло закључити да ће додатна олакшања на крају бити усвојена.

“Имајући у виду демографске и економске тенденције у Њемачкој, може се рачунати с тим да ће и у будућности потреба за радном снагу бити значајна, не само у областима висококвалификоване и стручне радне снаге. Прва прелиминарна истраживања показују да је уредба постигла позитивне ефекте”, истакли су они.

У самом нацрту је упозорено да је у Њемачкој број упражњених радних мјеста повећан на 1‚2 милиона, те да демографски трендови указују да ће овај број само наставити расти.

“У многим погонима осјећа се мањак радне снаге, посебно у области здравства и његе. Мањак је и у подручјима математике, информатике, недостаје научника и техничара, али и занатлија. Ово су све велики ризици за њемачку привреду. Њемачкој не недостају само средњошколски апсолвенти, већ све више и квалификовани радници у разним занимањима”, истакнуто је у уводу нацрта.

Неке од мјера које се предлажу односе се на проширење одредаба о додатном образовању држављана трећих земаља, олакшала би се нострификација диплома и привукли потенцијални нови заинтересовани радници за њемачко тржиште рада. Такође, планирано је убрзање процеса добијања радних дозвола, што је до сада за бх. држављане био један од највећих изазова с обзиром на дуго трајање процеса.

“Циљ закона о досељавању стручне радне снаге је да створи правне предуслове за циљано и према потребама оријентисано јачање процеса досељавања стручне радне снаге, како би се убрзало признавање страних диплома, боља подршка учењу њемачког језика у трећим земљама, израда стратегије заједно с привредом како би се циљаним мјерама придобили радници. Планирано је боље рекламирање, као и ефикаснији и транспарентнији процес обраде захтјева”, нагласили су они.

С обзиром на то да ће у наредном периоду услиједити расправа о нацрту, може се очекивати да ће коначни приједлог на дневни ред доћи на јесен.

Њемачки медији, пак, упозоравају да би брзина овог процеса могла зависити и о односима у Великој коалицији у Њемачкој између конзервативаца и социјалдемократа, с обзиром на то да су након лошег изборног резултата за Европски парламент све гласнији захтјеви СПД-а да се Велика коалиција раскине и њемачки предсједник натјера да распише ванредне изборе на јесен.

У том случају могло би доћи до одлагања усвајања коначног текста, а до тада ће важити садашња правила.

Неке од предложених мјера

- Привлачење потенцијалних нових заинтересованих радника

- Планирано боље рекламирање

- Ефикаснији и транспарентнији процес обраде захтјева

- Проширење одредаба о додатном образовању држављана трећих земаља

- Олакшање нострификација диплома

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана