Почела офанзива на Триполи

Спутњик
Почела офанзива на Триполи

​Командант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар наредио је својим снагама да започну офанзиву на Триполи за "ослобађања од терориста", преноси телевизија "Скај њуз Арабија".

На снимку који је емитовала телевизија, либијски маршал позива становнике Триполија да "положе оружје и подигну бијелу заставу".

Хафтар је наредио да се осигура безбједност странаца у Триполију и да се не пуца у цивиле.

"Не пуцајте у цивиле, у оне који су код својих куćа, који су подигли бијелу заставу. Не дирајте странце, то су наши гости. Морамо да им обезбиједимо заштиту и безбједност", нагласио је Хафтар у свом обраćању.

Након саопштења да је Либијска национална армија успоставила контролу над градовима јужно и западно од Триполија, премијер владе националног јединства у Триполију Фајез Сараџ наредио је да се у случају потребе употреби сила, јавио је либијски лист "Марсад", позивајуćи се на документе које је потписао врховни командант армије.

Према тим документима, Сараџ је наредио "да се максимално повеćа ниво борбене готовости" и мобилишу јединице војске. Он је такође наредио "да се изведу летови и употреби сила како би се супротставили свима који угрожавају животе цивила и виталних објеката".

Након свргавања и убиства Муамера Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашćе. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се влада националног јединства на челу се Фајезом Сараџем, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дијела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима. Уједињене нације предлажу да се на прољеćе 2019. одрже у Либији општи избори, чији би резултати требало да доведу до формирања легитимних и општепризнатих органа власти.

(Спутњик)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана