Побједа “жутих прслука”: Француска влада одустала од повећања пореза на гориво

Танјуг
Побједа “жутих прслука”: Француска влада одустала од повећања пореза на гориво

Париз - Француска влада одустаје од повећања пореза на гориво у 2019. години, које је претходно било суспендовано на шест мјесеци, саопштио је вечерас француски премијер Едуар Филип.

Филип је посланицима у француском парламенту рекао да се “од повећања пореза сада одустаје” у буџету за 2019. годину и поручио да је влада “спремна за дијалог”, преноси АП.

О буџету се може поново преговарати и може се прилагођавати током године.

Неименовани званичник Јелисејске палате рекао је данас америчкој агенцији да је француски предсједник Емануел Макрон одустао од повећања пореза на гориво услијед страхова од новог насиља, након вишенедјељних протеста широм земље и најгорих нереда у Паризу послије више деценија.

Макрон је данас тражио од свих политичких странака и синдиката да апелују на смиреност послије насиља прошлог викенда, док Јелисејска палата страхује од “великог насиља” на наредним демонстрацијама у Паризу, заказаним за суботу, преносе француски медији.

Француска Национална скупштина је вечерас усвојила мјере које је Филип објавио као одговор на кризу са “жутим прслуцима”, послије петочасовне расправе.

Предмет расправе је била премијерова декларација о “еколошкој фискалности и њеним последицама по куповну моћ” и, прије свега, одустајање од повећања пореза на гориво у буџету за 2019. и замрзавања цијена гаса и струје током ове зиме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана