Пентагон издваја новац од балистичког програма

Агенције
Пентагон издваја новац од балистичког програма

Вашингтон - Новчана средства Министарства одбране САД (Пентагон) за изградњу зида на граници са Мексиком дјелимично ће бити одвојена од програма повезаних са модернизовањем балистичких програма и система за упозоравање и контролу у ваздуху, пише амерички лист “Вашингтон пост”.

Позивајући се на документ Пентагона који је у припреми, лист пише да је Пентагон пажљиво одабрао изворе за репрограм и да неће бити посљедица по спремност америчке војске.

У документу се истиче да ће дио средстава бити издвојен од програма модернизовања инфраструктуре на земљи за интерконтинентални балистички пројектил “ЛГМ-30Г минутмен 3”.

- Пентагон планира да преусмјери новац са програма везаног за систем који користе авиони за откривање и преношење позиција мета за напад, јер је тај програм благо одгођен - јавио је амерички лист.

“Вашингтон пост” додаје да ће Пентагон за изградњу зида издвојити и новац који је првобитно био намијењен за вршење “свемирског експерименталног тестирања” - пренио је “Спутњик”.

Пентагон је 10. априла, потписао уговоре са двије компаније у вриједности од скоро милијарду долара за изградњу зида.

Из Министарства је истог дана саопштено да се из разних извора за изградњу зида издваја 1,5 милијарди долара. Амерички министар одбране Патрик Сханахан одобрио је пребацивање 1,5 милијарди долара за изградњу више од 130 километара зида на граници са Мексиком, а у том је износу и око 600 милиона долара узетих са рачуна намијењеног за снаге у Авганистану.

Пентагон би требало да изгради зид дужине 91 километар у области Тексаса у Ел Пасу.

Изградња зида на америчкој граници са Мексиком, са циљем спречавања прилива миграната и кријумчарења дроге у САД, било је једно од главних обећања америчког предсједника Доналда Трампа током предизборне кампање у Америци 2016. године.

Ванредно стање

Трамп је у фебруару потписао декларацију о увођењу ванредног стања. Као разлог навео је да жели да заштити земљу од наркотика, криминала и илегалних имиграната који улазе из Мексика, преко југозападне границе САД, што сматра за велику пријетњу националној безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана