Париз спреман да уложи вето

Срна
Париз спреман да уложи вето

Париз - Француска је спремна да уложи вето на британски захтјев за одгађање “Брегзита” у случају да Лондон не понуди ништа као алтернативу или да су тиме угрожене институције ЕУ, речено је из кабинета предсједника Емануела Макрона.

“Вето је могућ слијед догађаја, ако се не испуне услови за одгађање 'Брегзита'“, рекао је неименовани званичник из кабинета предсједника Француске, додајући да евентуално одгађање морају да подрже све чланице блока.

Он је рекао да ће Француска анализирати евентуални захтјев за одгађање у односу на два основна критеријума, односно да ли постоји кредибилна стратегија или план Лондона који ће да подржи већина у парламенту и које су посљедице по институције ЕУ.

Помјерање датума “Брегзита” након јуна, мјесец након избора за Европски парламент у мају, значило би да Британија задржи мјесто комесара у Европској комисији, посланике у Европском парламенту и мјесто за столом лидера ЕУ. Такође, Лондон задржава утицај у процесу доношења одлука које се тичу будућности блока, чак и док покушава да напусти ЕУ.

“'Брегзит' без споразума није пожељан и то не жели ни ЕУ, ни Француска нити нека друга чланица блока, али ће се то рјешење наметнути само по себи ако се не појави реална алтернатива у наредних неколико дана, па чак и неколико сати”, рекао је званичник.

Британија званично напушта ЕУ 29. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана