Ово су четири могућа сценарија око Брегзита

Агенције
Ово су четири могућа сценарија око Брегзита

Након што су европски челници прихватили споразум о разводу с Британијом, сва пажња усмјерена је на британски парламент који ће о том договору гласати 11. децембра.

Пошто је парламентарна аритметика чврсто против премијерке Терезе Меј, многи вјерују да уопште није питање хоће ли споразум проћи него с коликом ће разликом пропасти.

Европски званичници кажу да се о споразуму неће поново преговарати, али дио аналитичара није увјерен у то и сматрају да ће они учинити све што могу да спријече неуредан брегзит.

Ово су неки од могућих сценарија у идућим недјељама и мјесецима:

Мирно море

Британски парламент подупире споразум и политичку декларацију о будућим односима Британије и ЕУ-а.

Европски парламент ратификује текст и све је на своме мјесту за миран излазак Британије из Уније 29. марта идуће године.

Осим преоптимистичног предсједника Европске комисије, готово нитко други не вјерује у овакав расплет.

Бурна пловидба

Британски парламент одбија споразум, али тијесно. Меј се враћа у Брисел како би исходила мање уступке и враћа се у парламент на друго гласање.

Ово би могло проћи, сматрају аналитичари, ако пораз Терезе Меј у британском парламенту не буде превелик.

Изгуби ли Меј за 30 или 40 гласова, вјеројатно више неће имати ствари под својом контролом.

Уз то, Брисел је јасно дао до знања да се темељне одредбе споразума не могу мијењати, што значи како би евентуалне промјене само биле козметичке.

Побуна

Ако парламент увјерљиво одбаци споразум, у питање долази и опстанак Терезе Меј и њене владе. Британија ће бити на корак од пријевремених избора.

Такав расплет могао би ојачати позицију оних, а није их мало, који заговарају нови референдум о брегзиту.

Постоји могућност и да ће Лондон, како би избјегао неуредан брегзит, затражити продужење прелазног раздобља активираног чланком 50.

Тиме би се добило на времену за рјешавање домаћих политичких проблема, на примјер за нове изборе или нови референдум и пронађе обострано прихватљив пут напријед.

Неколико противника споразума о брегзиту сматра да има и других опција, од низа мини-споразума којима би се регулисала кључна подручја попут ваздушног саобраћаја до привременог чланства у Европском економском подручју (ЕЕА) уз друге нечланице ЕУ, попут Норвешке.

Међутим, за било који од таквих споразума треба времена. Неки евроскептици стога сугеришу одгоду брегзита, а да се о свему овоме може и након њега.

Потоп

Најгори је сценариј нерегулирани брегзит 29. марта. Идућег ће дана за Британију престати вриједити сва европска правила и земља ће испасти из свих заједничких аранжмана, попут заједничких правила о ваздушном саобраћају или трговинских споразума с трећим земљама.

Послови ће патити због административног хаоса, а људи због гужви на британским границама, укључујући и ону најосјетљивију између Ирске и Сјеверне Ирске. Напори да та граница остане отворена у срцу су напора преговора о брегзиту.

Изазвало би то несигурност за британске држављане који живе у ЕУ и обрнуто.

Евроскептици, међутим, кажу да је то дио “кампање страха” како би се људе увјерило да подрже споразум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана