Нови шок из Америке, Трамп још јаче удара на Кину

Агенције
Нови шок из Америке, Трамп још јаче удара на Кину

Предсједник САД Доналд Трамп појачава притисак на Кину којим настоји да добије трговинске уступке, предлажуćи вишу царину од 25 одсто, умјесто првобитних 10 одсто.

Ријеч је о царини која би се примјењивала на увоз из Кине вриједан 200 милијарди долара.

Амерички трговински представник Роберт Лигхтхизер је рекао како је Доналд Трамп наложио повеćање с претходно предложених 10 одсто царине, јер је Кина одбила да удовољи захтјевима САД и наметнула контра царине на америчку робу, наводи “Хина”, преноси “Сеебиз”.

Повеćање могуćе стопе додатне царине требало би да осигура администрацији додатне могуćности да подстакне Кину да промјени штетну политику и понашање и усвоји политике које ćе водити поштенијем тржишту и благостању за све наше грађан”“, навео је Лигхтхизер у саопштењу.

Веć недјељама нема званичних преговора између Вашингтона и Пекинга о Трамповим захтјевима да Кина темељно измјени своју политику према заштити интелектуалног власништва, преносу технологије и субвенционисању високотехнолошких индустрија.

Виша царина би се, ако се примјени, односила на попис роба у вриједности од 200 милијарди долара које је одредио амерички трговински представник прошлог мјесеца, као одговор на узвратне царине Кине на почетни круг америчких царина на 34 милијарде долара вриједне кинеске електронске дијелове, машине, аутомобиле и индустријску робу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана