Нови потреси у Аустрији

Танјуг
Нови потреси у Аустрији

Беч - Предсједник Аустрије Александер ван дер Белен, на захтјев канцелара Себастијана Курца, отпустио је министра унутрашњих послова Херберта Кикла.

Александер ван дер Белен је прихватио оставке осталих министара из редова Слободарске партије Аустрије (ФПО), а Курц је најавио да ће Аустрија добити прелазну експертску владу.

Кикл је први министар у историји Аустрије који је отпуштен из једне владе.

Канцелар Курц затражио је од предсједника Аустрије отпуштање министра Кикла, јер сматра да не може бити на челу министарства полиција које треба да води истрагу у случају афере око доскорашњег шефа Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа везано за видео снимке, у којима већ бивши вицеканцелар једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци.

На заједничкој конференцији за новинаре, Ван дер Белен је саопштио да је прихватио приједлог Курца за отпуштањем Кикла, да је прихватио и захтјев за оставком министара и државни секретар из редова ФПО, а да је министарка иностраних послова Карин Кнајсел најавила да наставља рад.

Кнајсел је у владу ушла преко ФПО, али као нестраначка личност и она не подлеже одлукама страначких тијела.

“Ових дана крочили смо на непознате терене. Никада се овако нешто није догодило у Аустрији, а чиним ми се да не треба да постоји забринутост, јер се ових дана показала сва елеганција и љепота нашег Устава. Сваки корак који се сада предузима је предвиђен Усавом и ја ћу пазити да он буде поштован. Моја је жеља да се све што се буде дешавало у прелазном периоду до избора буде на добробит грађана”, објаснио је Ван дер Белен, додајући да дјелотворност државе мора бити обезбијеђена.

Пренио је да је дао налог канцелару да пронађе нове министре, како би их он именовао.

Те личности, како је истакао, који ће водити државу у прелазној фази, треба да буду експерти како би се вратило повјерење грађана у политику.

“То морају бити надпартијски признате особе, од интегритета. Сваки приједлог ћу лично провјерити и са сваким обавити разговор”, најавио је он.

Аустријски предсједник је рекао да је тиме предузет први корак за излазак из кризе која је настала на основу неприхваљитвог понашања појединих на Ибици.

Указао је да је имао разговоре са представницима парламентарних партија и да су они били конструктивни, те да су сви истали да им је важна стабилност земље до пријевремених избора.

“То ће барем једна заједничка основа, а за даље ће бити потребан концензус. Потребно је вратити дијалог међу демократски изабраним представницима, да једни другима прилазимо, и да на крају доносимо државничке одлуке”, поручио је шеф аустријске државе.

Поједине опозиционе странке, међу којима и највећа - Социјалдемократска партија (СПО) најавиле су да ће у парламенту затражити изгласавање неповјерења влади Курца.

Ван дер Белен, упитан да ли сматра да ће влада опстати након сједнице парламента у понедјељак, гдје ће бити ријечи о повјерењу, истакао је да очекује да ће посланици све обазриво извагати и тако се опходити према ситуацији, а према данашњем стању очекује да ће нова прелазна влада остати до избора.

Канцелар Курц је рекао да је ово изазовно вријеме, које је међутим савладиво.

Указао је да га је афера, због које су услиједиле оставке, након чега је морало доћи и до прекида коалиције, створила нестабилну ситуацију и наштетила угледу земље у свијету.

Према његовим ријечима, због тога је неопходна транспарентна истрага свих оптужби и успостављање стабилности.

То све, како истиче, може најбоље функционисати са делотворном владом.

“Добио сам налог након оставки и отказа минситру да попуним те функције са експертима. Ради се о прелазној влади у којој ће бити стручне личности”, нагласио је Курц.

Аустријски канцелар је најавио да ће још током данашњег дана прослиједити предсједнику своје приједлоге, те објаснио да се ради о актуелним и бившим високим државним службеницима.

“Мислим да је овај корак важан да би се осигурала стабилност у Аустрији, али и да би Аустрија у ЕУ остала дјелотворна, јер влада ма одгворност како за Аустрију тако и за ЕУ”, подвукао је он.

На бројна питања новинара, која су по први пут била дозвољена од избијања афере која је довела до рушења коалиције, Курц је рекао да прелазна влада вршити дужност до успостављања нове.

Упитан да ли ће у уторак бити на сједници ЕУ, пошто се у понедјељак гласа неповјерење његовој влади, Курц је одговорио да се нико у тијелима ЕУ од његових колега неће чудити ако дође, али да би се многи чудили да на састанак не дође.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана