Нови царински рат САД и Европе: Кечапом на аутомобиле?

Танјуг
Нови царински рат САД и Европе: Кечапом на аутомобиле?

ВАШИНГТОН - Доналд Трамп пријети драконским царинама на европске аутомобиле чиме посебно циља Њемачку.

Угрожене су стотине хиљада радних мјеста са обје стране океана. ЕУ спрема одговор: царине на америчке производе, рецимо кечап.

Чувени лого компаније Bayerische Motorenwerke подсјећа на пропелер – јер фирма је прије више од сто година прво правила авионске моторе – у плаво-бијелим бојама Баварске. То је понос ове њемачке покрајине. Међутим највећи погон фирме која је освојила друмове широм свијета под акронимом BMW не налази се у Баварској већ у Јужној Каролини – једној од мање срећних држава САД гдје је Доналд Трамп причом о обнови економије и отварању радних мјеста убједљиво поразио Хилари Клинтон.

“Ови аутомобили се праве у Сједињеним Америчким Државама”, потцртала је и канцеларка Ангела Меркел на недавној конференцији о безбједности у Минхену. Највећа фабрика BMW “није у Баварској него у Јужној Каролини”, додала је, ако некоме случајно није јасно. Није у питању само BMW већ и Мерцедес, Фолксваген, Порше… њемачки аутомобилски гиганти у САД директно запошљавају 118.000 радника.

Међутим амерички предсједник Трамп је изгледа намјерио да оптерети њемачке аутомобиле казненим царинама. По његовом налогу је америчко Министарство трговине израдило извјештај који је достављен Бијелој кући. Тема: Да ли увоз страних аутомобила и дијелова угрожава “националну безбједност” Америке? Премда садржај анализе није познат јавности, мало ко сумња да је исход баш онакав како је Трамп и поручио – наравно да увоз угрожава Америку!

Трампа жуља минус у трговини са Нијемцима

Документ Министарства је ионако само оруђе које Трампу треба у хроничним пријетњама Нијемцима. “Волим царине, али волим и да о њима преговарам”, рекао је он. Како пише Шпигел, “преговарање” у Трамповом вокабулару отприлике значи: урадићете како ја кажем или ћу ја урадити како ја хоћу. То се показало најјасније проглашењем ванредног стања како би Трамп могао да прелије милијарде у градњу граничног зида ка Мексику.

Сваког тренутка би Трамп могао да у великом стилу покрене царински рат који ће посебно погодити Европску унију, а највише Њемачку гдје су аутомобили малтене национално добро. Свјеже бројке показују да је та бранша прошле године извезла аутомобила за 230 милијарди евра и то прије свега захваљујући појачаној тражњи у Сједињеним Државама – тамо се купује безмало сваки десети ауто извезен из Њемачке (27,2 милијарде). У обрнутом смјеру се увозе аутомобили за тек 5,2 милијарди годишње.

Иза масног суфицита у трговини са Америком – само на пољу аутомобила су то 22 милијарде евра годишње – помаља се и њемачки понос возилима Made in Germany. “Поносни смо на наше аутомобиле. И имамо право да будемо ШпоносниЋ”, рекла је Меркел. Такве поруке наилазе на одобравање код куће, у земљи која је свјетски извозни шампион.

Али чињеница да Американци више купују њемачку робу него што Нијемци купују америчку жуља Трампа још из доба предсједничке кампање. Сличан је однос демонстрирао према још три земље са којима САД имају дебели трговински дефицит – Кини, Јапану и Мексику. У случају Њемачке се Трамп донекле ослања на критике које годинама на рачун Нијемаца упућују ММФ и остале земље ЕУ – у име буџетске дисциплине званични Берлин кочи јавну и приватну потрошњу. Трамп је дакле убијеђен да Нијемци треба више да купују америчко како знају и умију.

Висок улог – радна мјеста

Вјерује се да би Трамп ишао на царине од 20 до 25 одсто за увозне аутомобиле и дијелове. “Центар за аутомото истраживања” (ЦАР) са сједиштем у Мичигену процјењује да се сваки аутомобил произведен у Америци састоји од барем 40 до 50 одсто увозних компоненти. ЦАР рачуна да би казнене царине поскупјеле аутомобил на америчком тржишту за 2.750 долара у просјеку, да би се годишње продавало 1,3 милиона возила мање те да се ризикује губитак 366.900 радних мјеста у САД.

Црна предсказања изгледа не могу да уплаше Трампа колико су уплашила Берлин – у Њемачкој око 800.000 људи ради у аутоиндустрији, а још милион радних мјеста је индиректно везано за браншу. Зато су у децембру шефови три америчка дива, Фолксвагена, Дајмлера и BMW-а, отишли на својеврсно поклоњење Трампу у покушају да га одврате од царина. Дјеловало је да им је за кратко успјело, но сада се амерички предсједник вратио свом науму.

Трезвенији са ове стране Атлантика и даље мисле да је у питању велики блеф, да Трамп царинама пријети само како би приморао Европску унију на споразум о слободној трговини са САД. Амерички информативни портал Аџиос цитира једног инсајдера из Бијеле куће који тврди да Трамп намерно држи анализу Министарства трговине у тајности “како би имао скривени адут којим пријети”.

ЕУ спремила одговор?

Одлазећи предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер има усмени договор са Трампом да се обе стране уздрже од једностраних царина док трају преговори. Али шеф Бијеле куће нема стрпљења. Шушка се да Француска нема намјеру да пристане на америчке захтјеве о либерализацији тржишта пољопривредних производа јер се плаши протеста фармера пред европске изборе у мају.

Брисел ипак не чека скрштених руку. Када је Трампова администрација увела царине на европски челик и алуминијум, одговорено је европским царинама на виски и моторе попут оних Харлија Дејвидсона. Сада Европска комисија не жели да открива карте, али Фајненшел тајмс дознаје да ће први на црну листу доспјети амерички кечап, суво грожђе, фластери, кофери и замрзнута риба.

Наспрам царина на аутомобиле, намети на кечап не дјелују посебно импресивно. Ипак, у ЕУ су убијеђени да боцкање ту и тамо може дати добре резултате када разни амерички привредници почну да врше притисак на Бијелу кућу да обустави царинске ратове. Кина и Канада, које су такође у трговинској зађевици са Трампом, исто примењују тактику виших царина за шарене палете производа. Канада је рецимо оглобила амерички кечап и тоалет-папир.

Америчко Министарство трговине би до недјеље (24. фебруар) требало да саопшти да ли су увозни аутомобили “претња по националну безбједност”. Ако јесу, онда Трамп има 90 дана да уведе драконске царине или пак настави са игром пријетњи док од Европске уније не добије оно што хоће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана