Нова хапшења у Турској због војног удара

Агенције
Нова хапшења у Турској због војног удара

Анкара - Турске власти су у петак у Истанбулу ухапсиле неколико универзитетских професора и истакнутих особа цивилног друштва, пишу медији док не јењава спорна репресија уведена након покушаја државног удара прије двије године.

Како је објавила новинска агенција ДХА, међу ухапшенима су декан правног факултета Универзитета Билги, Тургут Тарханли и професорка математике на угледном Боспорском Универзитети Бетуел Танбај.

Државна новинска агенција Анадолија пише да је издато 20 налога за хапшење, а тринаест особа за којима су налози издати већ је ухапшено.

Међу њима су продуценткиња и новинарка Цигдем Матер и позната истанбулска умјетница и културна радница Асена Гуенал.

Свима им је заједничко да су чланови или су повезани с невладином организацијом Култура Анадолија која уз помоћ културе и умјетности настоји да превлада разлике у турском друштву.

Како пише Анадолија, они су осумњичени да су “потицали хаос и неред” те да су “хтјели да сруше владу позивајући професионалне водитеље и активисте” на противвладине протесте 2013. познате као “покрет Гези”.

Предсједник Културе Анадолије је предузетник и филантроп Осман Кавала који је и сам у притвору више од годину дана у оквиру истраге због наводне повезаности с неуспјелим пучем. Кавала је у притвору од новембра 2017. и против њега још није подигнута оптужница.

ЕУ забринута

Торбјорн Јагланд, главни секретар Савјета Европе, којега је Турска члан, изразио је у саопштењу ”велику забринутост” због најновијих хапшења и рекао да ће “с турским властима што прије разговарати о том узнемирујућем догађају”.

Представница Европског парламента за Турску Кати Пири критиковала је “груб напад на турско цивилно друштво” и позвала ЕУ да “оштро осуди” та ухићења.

Европска унија у петак је изразила забринутост и позвала да ухапшени одмах буду пуштени на слободу.

“Јутрошња хапшења неколико истакнутих академика и представника цивилног друштва у Турској забрињавајућа су”, наводи се у саопштењу специјализованог кабинета подређеног еувопском високог представника за спољну и безбједносну политику ЕУ Федерики Могерини.

 ”Турска мора одмах ослободити све оне који су, без провођења праведног поступка, ухапшени”, закључује се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана