“Ноћни вукови” одали почаст жртвама НАТО агресије

Спутњик
“Ноћни вукови” одали почаст жртвама НАТО агресије

Поводом двадесетогодишњице НАТО бомбардовања, руски бајкери “Ноћни вукови”, на челу са својим лидером Александром Залдастановим Хирургом, одали су данас испред Амбасаде Србије у Москви почаст жртвама НАТО агресије.

Око 200 мотоциклиста из Москве и других градова Русије је пред Амбасаду Србије стигло око поднева са српским и руским заставама, цвијећем и вијенцима.

Они су дуж ограде Амбасаде положили црвене каранфиле, урамљене фотографије српских хероја-пилота, икону Светог цара Лазара и упалили су свијеће жртвама НАТО бомбардовања. Један вијенац је био у бојама руске тробојке, а на другом је написано: “Вјечна слава српској браћи”.

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић је изашао пред зграду Амбасаде да захвали мотоциклистима на овом гесту.

“Изражавам дубоку и искрену захвалност за ваш гест, који је израз солидарности коју је руски народ вијековима показивао према Србима и показује је и данас. Сјећајући се НАТО агресије од прије 20 година, која је предузета мимо било каквих норми међународног права, ми се сјећамо и солидарности коју је руски народ и тада показивао према Србији и СРЈ, без обзира на ставове појединих представника тадашње администрације”, рекао је амбасадор.

Терзић је нагласио да српски народ не заборавља своје жртве и своје хероје који су дали живот у неравноправној борби са агресором.

Подвукао је да су упркос надмоћности агресора, војска и народ показали херојску одлучност да бране своју земљу.

Хирург је замолио амбасадора да српском народу пренесе изразе саосјећања.

“Ноћни вукови” и на свом сајту подсјећају на НАТО агресију која је прије двије деценије извршена на Србију и СРЈ.

У свом обраћању Залдастанов наводи да су “Руси и Срби једнокрвни словенски народи, уједињени у вјери” и да “пију из исте чаше”.

“Када сам био у овој земљи, када сам стајао пред патријархом Иринејем, када сам прочитао транспарент раширен на фудбалској утакмици пред предсједником Русије, на којој је био написан текст: “Старији брате, пољуби мајку нашу и кажи јој: кажи да смо је достојни и да се боримо и да ћемо се борити”, који је постао главни симбол и смисао бајк-шоуа у Севастопољу, осјетио сам такав талас свјетлости и љубави према овој божанској и непокореној земљи, да сам у дубини своје душе схватио да су наше судбине нераздвојне!”, наводи Хирург.

На сајту “вукови” подсјећају и да је 24. март 1999. трагичан дан за Србију и за Русију. “Вукови” наводе да је на овај дан прије 20 година, 400 авиона НАТО-а са југа и 200 авиона са сјевера бацило на Србију своје смртоносне пројектиле. То је, како се наводи, било 78 дана пакла на земљи.

“Београд, Нови Сад, Приштина, Митровица, Подгорица и други градови и села пламтјели су као свијеће. Око 1.200 војника и 2.500 цивила је погинуло у овом ужасу, међу њима 89 дјеце. Рањено је 12.000 људи. Бомбе и ракете су уништиле 1.026 цивилних објеката: 300 фабрика, 60 мостова, 70 школа и 18 вртића, 35 цркава, 29 манастира, много стамбених зграда - наводи се, између осталог, на сајту “Ноћних вукова”.

 

Подсјетимо, “Ноћних вукови” су најмасовнији свјетски мотоциклистички клуб, који броји преко 5.000 чланова у Русији, бившим совјетским републикама, Србији, Републици Српској, Македонији, Бугарској, Румунији;

Хирург и његови “вукови” његују традиционалне вриједности и цијене идеал “братства”. Пропагирају здрав живот, његовање православних традиција, активни су у помоћи дјеци без родитеља и у борби против наркоманије. Противе се наметању западних вриједности и америчке идеологије.

Својим неподијељеним патриотским ставовима “Ноћних вукови” навукли су на себе бијес бројних непријатеља Русије са Запада, због чега се име Залдостанова нашло на америчкој листи санкција.

(спутник)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана